Skanaus | Šeima

Gera naujiena mėsėdžiams: vakarinių užkandžių alternatyvos

Saikingas mėsos produktų vartojimas, neapleidžiant kitų svarbių mitybos elementų, gali būti naudingas, ypač mėgstantiems užkandžiauti vakarais.

Vištienos sparneliai: kai ką svarbaus pamiršome

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta atskleidžia, kuo naudingi vištienos sparneliai ir kaip geriausia juos valgyti.

Kodėl kinai pirmąsias Naujųjų metų dienas neskalbia drabužių, o moterys lieka namuose?

Kinų Naujieji metai, dar kitaip žinomi kaip kinų pavasario festivalis – nacionalinė Kinijos šventė, kiekvienais metais švenčiama vis kitą, pirmąją kinų kalendoriaus, dieną. Šiais metai kinų Naujieji bus švenčiami sausio 28 d.

4 pusryčių receptai, su kuriais gausite reikalingiausių vitaminų1

TOP 4 sveikų pusryčių receptai padės subalansuoti jūsų rytinę mitybą ir gauti dalį organizmui reikalingų medžiagų ir įkvėps improvizacijoms virtuvėje. 

Studento atradimai – unikalios naujovės maisto pramonėje

Prieš metus lietuvio studento įkurta įmonė gamina neįprastus, šalyje mažai matytus produktus – sausą medų, maistą su „gerosiomis“ bakterijomis ir sausainius iš jogurto. 

Veganų festivalyje – mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos ir filmų peržiūros

Idėją organizuoti „Vegfest LT“ mergina atsivežė iš Jungtinės Karalystės – čia veganų mugės ir festivaliai rengiami netgi mažuose miesteliuose. 

Saldumynų atsisakę žmonės vardija privalumus

Gruodį pasibaigė saldumynų mėgėjų mestas sau iššūkis nevalgyti produktų su pridėtiniu cukrumi 30 dienų. Kokie pasiekimai? Ar akcija tęsis?

Saldumynai ir sveika gyvensena?

Ugnė Būbnaitytė, kūno rengybos ir sveikos mitybos entuziastė, prestižinio kulinarinio realybės šou „The Great British Bake Off“ dalyvė, savo kepiniais ir charizma išgarsėjo visoje Didžiojoje Britanijoje, o šiandien savo receptais dalijasi savo pirmojoje knygoje.

Apie meilę maistui, antsvorį ir kovą už tobulumą1

Į knygą sudėti Estos Galgatavičiūtės sveikesnės mitybos principai, lieknėjimo patarimai nuo produktų pasirinkimo iki recepto variantų, skelbti viename populiariame socialiniame tinkle ir sulaukę jau beveik 80 000 sekėjų. Gal ir Jūs tarp jų?

Kaip keitėsi lietuvių Kūčių stalas?4

Kūčios Lietuvoje anksčiau buvo švenčiamos susėdus prie apeiginio stalo ir lydimos žaidimų bei burtų. Kaip atrodė Kūčių stalas prieš dvidešimt metų ir dabar?

Lietuviai vaikai valgo per mažai daržovių: įpročius pakeis gaminimas kartu

Sveikos mitybos įpročiai turėtų būti pradedami ugdyti namų virtuvėje. Prieššventinis laikotarpis, kai šeima daugiau laiko praleidžia kartu, o mamos dažniau sukasi virtuvėje, gali tapti puikia proga sudominti vaikus sveiku maistu, juos įtraukiant į maisto gaminimą.

Ar vėl persivalgysim per šventes? Pabandom kitaip!

Artėjant šventiniam laikotarpiui, kurio metu daugeliui žmonių kyla tam tikrų sunkumų, susijusių su maistu, siūlome keletą priminimų bei patarimų, kuriuos verta pradėti praktikuoti jau dabar ir nepamiršti jų po švenčių. 

Nauja J. Oliverio receptų knyga – apie supermaistą

Tai pati asmeniškiausia iš visų mano knygų. Kad ją parašyčiau, turėjau leistis į kelionę po sveikatos ir mitybos pasaulį. Dabar svajoju, kad tai, ką išmanau geriausiai, – nuostabus maistas, – įkvėps ir įgalins jus gyventi sveikiau, laimingiau ir produktyviau.

Dietologės patarimai, kaip paruošti ne tik skanią, bet ir sveiką vištieną

Viskas, ko reikia – tai žinoti, kokie gaminimo būdai yra sveikiausi bei kokias naudingąsias vištienos savybes galime prarasti netinkamai ją ruošdami.   

Ar desertai gali būti sveiki? Apie tai – naujoje knygoje „Super Desertai“

Net ir bandydami laikytis sveikos mitybos, kartais norime pasigardžiuoti ir saldumynais, kurie, sakoma, tikrai nėra sveikas maistas. Tiesa, gera žinia saldumynų mėgėjams yra ta, kad galima pagaminti sveikesnį gardumyną sau ir savo šeimai.

Ką daryti, kad vaikai valgytų sveikatai palankų maistą?

Vis dar gaji suaugusiųjų baimė, kad mažametis liks alkanas. Tačiau šiais laikais sergama ne iš bado, bet nuo pertekliaus...

Pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Kaip parodė tyrimas, pilno grūdo produktai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties nuo jų riziką.

Kasdienis vaiko meniu: kuo naudinga vištiena ir kaip sveikiausia ją gaminti?

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė tikina, kad vištiena yra itin naudinga vaiko organizmui ir dalinasi patarimais, su kokiais produktais šią mėsą geriausia valgyti bei kokiu būdu sveikiausia ją gaminti. 

Jaukiems rudens vakarams – keletas puikių pyragų receptų

Atėjus ilgų rudens vakarų metui, daugiau laiko galime skirti eksperimentams virtuvėje, o ir šviežių rudeniškų daržo gėrybių dar gausu. Dalijamės trijų rudeniui tinkančių pyragų receptais.

Keletas gudrybių, kaip apgauti skrandį

Tie patys produktai gali būti sveiki, bet gali ir tukinti. Dažnai produktus sugadiname netinkamai juos paruošdami. Štai keletas dažniausių klaidų, kurias darome ruošdami maistą ir taip pakenkdami savo sveikatai.

Antroji veganų mugė – jau gruodį1

Rugsėjį Vilniuje šurmuliavo pirmoji veganų mugė „Vegfest LT“, o lygiai už mėnesio – gruodžio 3 d. augalinės mitybos mėgėjai rinksis į dar vieną renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę.

Skanaus! Trys sriubos rudeniui1
Jurgita Lūžaitė-Kajėnienė

„Bernardinai.lt“ skaitytojus kviečiame pasigaminti tris spalvotas ir švelniai kremines sriubas iš visiems puikiai pažįstamų daržovių ar ankštinių – morkų, žirnelių ir moliūgų bei salierų.

Šaltajam sezonui – šildančios trintos sriubos: kelios taisyklės, kad būtų išties gardu

Eksperimentuoti gaminant sriubas namuose drįsta ne kiekvienas – bijo suklysti ir nuvilti namiškius ne kokiu rezultatu. Tačiau yra vos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis, kiekviena trinta sriuba bus gardi.

Rudens klasika – bulvės: kaip nustebinti šeimą netikėtais deriniais?

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų. Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. 

Širdies diena: 5 maisto produktai, kurie ją sustiprins

Pasaulinė širdies diena, įvairios sveikatos organizacijos kviečia atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją, aktyvesnį gyvenimo būdą. 

„Gefiltefiš“ – įdaryta žuvis ar kukulis? Domimės litvakų virtuvės paslaptimis

„Gefiltefiš“ – pasaulio virtuvėse įsitvirtinęs patiekalas: košerinio maisto lentynose galima rasti net kelis jo pavyzdžius ir nė viena šventė europiečių žydų namuose neapseina be šio valgio.

Kaip pratinti vaiką valgyti sveiką maistą?

Sveiko maisto šventėje Pažaislyje rugsėjo 25 d. vyks ne tik konkursas „Desertų mūšis“, degustacija, vaikų edukacinės programos, sveikatai palankių produktų mugė ir sveiko maisto vakarienė Liepų alėjoje. 

Kaip nulupti ir supjaustyti svogūną be jokių ašarų1
EkoDiena.lt

Visi žino, kad svogūno pjaustymas – ne itin malonus procesas. Šį kartą papasakosime, kaip tą padaryti neišliejus nė vienos ašaros.

Topinambai – ir maistas, ir vaistas3
lrt

Grūdų ir daržovių augintojai keiksnoja prastą vasarą dėl itin dažno lietaus, bet tokiomis oro sąlygomis patenkinti topinambus, dar vadinamus žieminėmis bulvėmis, auginantys ūkininkai. 

Ar aliuminio folijoje ruoštas maistas kenksmingas?

Maisto kepimas folijoje turi ir pranašumų, ir trūkumų. Kokie jie ir kaip nepakenkti sveikatai valgant folijoje gamintą maistą?

Metas šviežių bulvių cepelinams

Kai ateina ateina bobų vasara su savo besidraikančiais voratinkliais ir spalvingais gojais ir šilais, kvepiančiais baravykais, išskrenda gandrai, prasideda daugeliui lietuvių šventa apeiga – bulviakasis. O koks jis be cepelinų?

Kodėl kepti blynus ne mažiau svarbu, nei skaityti knygas?

4380 dienų arba 12 metų. Tokiam laikotarpiui atiduodame savo atžalas į mokyklų pedagogų rankas. Kokį savybių ir įgūdžių rinkinį subrandins vaikas, priklauso nuo to, kaip mokykla padės atskleisti geriausias jo asmenybės savybes.

Moliūguose – vitaminų lobynas
EkoDiena.lt

Vasara soduose ir daržuose subrandino saulėtuosius moliūgus: tai – tikra vitaminų bomba ir maistas visapusei sveikatai. Atkeliavę pas mus iš Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje.

R. Bogušienė: vaiko gimtadienis gali būti ne vien prastų skanumynų puota

Daugelis tėvelių sako: „Gimtadienis – tik vieną kartą metuose, tegul jis būna ištaigingas. O kokios gražios bus nuotraukos!..“ Bet ką daryti, jei į tokius gimtadienius einama kelis kartus per mėnesį?

Kurie daržovių konservavimo būdai geriausi
lrt

Konservavimas tiesiog neišvengiamas turintiems sodus ir daržus, tačiau reikia pasirinkti būdus, kaip tai daroma. Vieni būdai yra vertingi ir išsaugo daug maistingųjų medžiagų, kiti – išlaikantys skonį, bet ne naudingąsias medžiagas...

Gerti kavą ar ne?3

Ar žinote, kad pats populiariausias ir labiausiai pasaulyje paplitęs gėrimas – tai kava? Bet jis ir „paslaptingiausias“ sveikatos požiūriu, nes net gydytojai neturi vieningos nuomonės, ar sveika, ar kenksminga gerti kavą...

Salotos su burokėliais ir ožkos sūriu

„Burokėliai? Taigi jie yra atsibodę ir niekam neįdomus!” – tokia gali kilti reakcija, stebint žemėtus burokus parduotuvės lentynoje, tačiau reikia tik truputį pasidomėti ir nustebsit, kokių lobių iš šios daržovės galima prigaminti...

Virtuvėje su Marija
Kelionė

Drąsiai galima teigti, kad pastarojo žurnalo KELIONĖ SU BERNARDINAI.LT numerio SKANAUS viešnia – pati jauniausia iš visų iki šiol kalbintų – jai yra 12 metų, pastaruosius penkerius metus ji su šeima gyvena Liuksemburge ir kviečia gaminti kartu.

Vasarą gaminame ledus!

Nuo senų senovės žmonės skanauja vaisių sulčių ir ledo ar sniego mišinio. Šio egzotiško deserto tėvyne laikomi Tolimieji ir Artimieji Rytai. O šiandien kviečiame jus pačius pasigaminti skanių ir sveikų ledų.

Ką gerti vasarą? Du naminiai receptai

Nors visi žinome, kad troškulį geriausia malšinti vandeniu, vasarą išsiversti be saldaus ir gaivaus gėrimo neįmanoma. Kviečiame pasigaminti naudingo ir sveiko naminio limonado.

Skanaus! Pasigaminkite tinginį

Greičiausiai nerastume lietuvio, neraguvusio tinginio pyrago. Kas gi nežino šio saldaus skanėsto? Kviečiame šįkart pabandyti jo pasigaminti pagal šį receptą.

Rugsėjį vyks pirmoji Lietuvoje veganų mugė1

Mugės metu taip pat bus skaitomos paskaitos, surengta maisto gaminimo pamoka, filmo „Augalinė Varšuva“ peržiūra bei diskusija ko reikėtų, kad ir Vilnius taptų toks palankus veganams.

Varškės pyragas su obuoliais, graikiniais riešutais ir sūdyta karamele

Kviečiame pasigaminti ypatingo skonio varškės pyrago, tiksliau – torto, kurio skonis tikrai nustebins jus ir jūsų svečius.

3 grilio idėjos: šviežios morkytės, kukurūzai, brokoliai

Grilio receptai vasarą tampa nepaprastai populiarūs. Tačiau vis dar mėsą kepame dažniau nei daržoves. Kodėl? Gal pristinga idėjų ir vis dar nežinome, kaip tai daryti?

Skanaus. Malonus kulinarinis atradimas Kėdainių krašte – kavinė „Raganė"
Tomas Gruodis

Pastaraisiais metais tenka daug keliauti po Lietuvą, tad ir valgyti dažniausiai tenka  ne namie, bet įvairiose kavinėse, restoranuose, tavernose, baruose, užeigose, seklyčiose... 

Patarimai, kaip kiekvienas galime mažininti maisto eikvojimą1

Netinkamos išvaizdos ar pasibaigusio galiojimo termino produktai lengva raka išmetami, nes visuomet esame tikri dėl prekių papildymo. Kuo daugiau maisto perkame, tuo daugiau mums jo siūloma...

Į ką atkreipti dėmesį renkantis bananus?1

Bananai Lietuvoje yra tokie populiarūs, kad savo pardavimais baigia pavyti net šalyje nuo seno vertinamus obuolius. Specialistai sako, kad žmonės neturėtų apsigauti vis labiau populiarėjančius vaisius vertindami vien tik pagal išvaizdą.

Picos gimtinės beieškant: skirtingos versijos, picos muziejus ir teorema2

Šis patiekalas, anot įvairių šaltinių, leidžia mums jo šaknų ieškoti ne tik Italijoje, bet ir Graikijoje ir net Persijoje ar Arabų šalyse.

Veidrodiniai konditerijos šedevrai
Technologijos_lt

Rusų konditerė Olga kepa tortus, kurie primena ne kepinius, o žvilgančius marmuro veidrodžius...

Svarbiausi faktai apie skirtingų rūšių aliejų

Pasak mokslininkės Dainoros Gruzdienės, aliejus išgaunamas iš skirtingų rūšių sėklų, vaisių, riešutų. Jis gaminamas skirtingomis technologijomis, todėl būtų mažų mažiausiai naivu manyti, kad tik kažkuris vienas aliejus yra geras, o visi kiti prastesni.