2014 m. rugpjūčio 23 d., šeštadienis

Lęšių sriuba su daržovėmis

2007-10-10
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
"Nieko rimto" logotipas

Baigiantis vasarai, dvi leidyklos  „Nieko rimto“ naujienos.

P. Van Loon. Siaubų autobusas 0

„Siaubų autobusas 0“ leis žvilgtelėti į apdulkėjusią praeitį ir papasakos bauginančią Nonvalo vaikystės istoriją.

Statybos aikštelėje

Smagi knygelė-žaidimas mažiesiems smalsučiams, kuriems rūpi, kaip klojamas kelias ar mūrijamos plytos.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

medis

Kokia yra gyvenimo prasmė? – štai klausimas, kurį mes pametame ir vėl atrandame keliaudami per gyvenimą. Ar šis klausimas yra reikšmingas ir svarbus? Kaip mes ieškome prasmės ir kaip ją atrandame? Ir kam viso to reikia?

įvaikinimas, vaikai, draugystė, lietuva

„Paprastai būtent seneliai atskleidžia vaikaičiams jų šeimos istoriją, papasakoja apie šaknis. Šįkart viskas atvirkščiai, – sako Anna. – Anūkai pasakoja seneliams apie savo ištakas, tą šeimos dalį, kuri papildė mūsiškę.“

Gatvės vaikai

Stengdamiesi pašalinti kliūtis iš savo vaikų gyvenimo, tėvai pasirengę padaryti bet ką. Tačiau taip patys tėvai paspendžia spąstus: gali būti, jog dėl perdėto rūpestingumo vaikai tampa dar pažeidžiamesni.

Adomas ir Ieva, Rojaus sodas

Kūnas yra pilnas geidulių, laukinio malonumų apetito, mirties instinkto, kuris prilyginamas seksualiniam troškuliui, o gal net su juo sutapatinamas. Kūnas yra jėga, kuri nuolat bando pulti sielos šviesą.

vaikų Vilnius

Vasarai persiritus į antrąją pusę, kažkam jau grįžus iš atostogų, kažkam dar tik pradededant jomis mėgautis, kviečiame pažvelgti į Vilniaus renginių, į kuriuos būtinai užsukite su visa šeima, kalendorių.

tortas

Kartais svečiai užgriūva netikėtai. Siūlome bet kokiai progai tinkančio torto receptą – gaivu, paprasta, skanu.