2014 m. balandžio 19 d., šeštadienis

Lęšių sriuba su daržovėmis

2007-10-10
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
R. Scotton. Avinėlis Raselas

Lietuvių vaikams R. Scottonas jau pažįstamas: turime išverstą jo knygelių apie katinėlį Juodį seriją. Naująją, kaip ir ankstesniąsias knygeles, autorius iliustruoja pats. 

visos balandžio knygos vaikams

Balandžio mėnesį vaikų knygų lentynėlėje naujos knygos: tie patys ir nauji personažai, netikėti nuotykiai ir atradimai, žaidimai ir jautrus bei beribis jausmų ir fantazijų pasaulis...

Educata knygelės

Leidykla „Educata“ išleido 4 knygeles vaikams apie jausmus su pastabomis tėveliams, kaip padėti vaikui jaustis laimingam, suprasti, kas yra gerumas, ką daryti, kai vaikas jaučia pavydą ar pyksta.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Polina paplūdimyje

Skaistumą vertinantys žmonės buriasi į grupes visame pasaulyje. Ar septintajame dešimtmetyje įvykusi seksualinė revoliucija šiandien nebetenka prasmės?

margučiai

Artėjant Velykoms, galbūt ieškote idėjų, kokius žaidimus žaisti su vaikais per Velykas? Publikuojame tekstą iš Bernardinai.lt archyvų.

 

šeima

Kai manęs paklausė, ar mano šeima laiminga, aš susimąsčiau. Ne todėl, kad jos nėra, o todėl, kad šeimyninė laimė turi vieną išskirtinį bruožą – ji nepastebima...

Lenkijoje žaislų paroda

Nors Europos Sąjunga yra priėmusi Žaislų saugos direktyvą, prancūzų atliktas tyrimas rodo, kad kontrolės priemonės yra neefektyvios. 2013-ųjų tyrime 53 iš 211 žaislų sudėtyje buvo uždraustų medžiagų.

keturi vaikai

Filmuoti keturis nenuoramas Bernardinai.lt komandai buvo tikras iššūkis. Kiekvienas spirgėjo papasakoti apie save, parodyti, ką moka, pasidalinti vaikiška išmintimi...

Danguolės varškės pyragas

Šis receptas atsirado „patobulinus“ įprastą ir jau kiek pabodusį varškės apkepą. Savo skoniu ir sudėtimi jis puikiai tinka ir kaip desertas, ir kaip užkandis. Skanus ir karštas, ir atvėsęs