Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.