2014 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

Lęšių sriuba su daržovėmis

2007-10-10
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
knyga

Tikiu, atrasite savąjį skaitinį vasaros karščiams – galvai atgaivinti, dūšiai praskaidrinti, tinguliui nuvyti. Vasara su knyga – svajonių svajonė, kurios jums ir linkiu.

Daktaras Bambeklis eina maudytis

Dar studijų metais dailininkas Danielis Nappas sukūrė pirmąją knygą apie meškiną daktarą Bambeklį ir jo draugą Kašalotą. Kaip ir kiekvieną pirmadienį, jie keliauja maudytis...

Vilkolakiukas Dolfas

Paulas van Loonas mūsų vaikams geriausiai pažįstamas iš „Siaubų autobuso“ serijos. Kita populiari šio autoriaus knygų serija pasakoja apie vilkolakiuką Dolfą. Knygoje – autoriaus iliustracijos.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

vaikai

Jei tėvai yra tokie įsitikinę savo teisumu ir „natūralumu“, kad net neabejoja vaikščiojimo nuogiems nauda ir privalumais, galbūt tai galima perteikti ir vaikams. Visgi dažniausiai drovos jausmas yra slopinamas dėl ideologijos.

konfliktas

Tėvai susipyko, tėvai pykstasi labai dažnai, tėvai nebesišneka. Kiekvienam mažam vaikui tokia situacija yra nelaimė, nes jie trokšta gerai sutarti su tėvais, matyti juos mylint ir jį, ir vienas kitą. 

Žiba Sidrytė

Mūsų didelėje tikinčioje šeimoje buvo daug džiaugsmo ir meilės,todėl, kai išvykau studijuoti, labai pajutau to praradimą. Tačiau tai mane paskatino labiau ir aktyviau atsigręžti į tikėjimą.

balansas

Posakis „mažiau yra daugiau“ skamba išties teisingai. Tačiau ar taikome jį kasdienybėje? Ar tik ne jūs iki vėlumos ruošiate darbo ataskaitas, vis ieškodami pasislėpusių klaidų?..

garsenybė

Neseniai JAV verslo žurnalas Forbes paskelbė kasmetinį savo garsenybių šimtuko sąrašą. Jis sudarytas labai paprastai – pagal jų uždarbį ir įtakingumą.

karšis kuršiškai

Ir šį patiekalą išmokusi gaminti iš vietinės prekeivės žuvimi. Ši taip stipriai siūliusi Aurelijai pirkti karšį, o ne kažkurią kitą žuvį, kad Aurelijai pasiskundus, jog nemoka nieko iš karšio pagaminti, atskleidė šį receptą, kuriuo šiandien dalinamės su jumis.