2014 m. rugsėjo 16 d., antradienis

Lęšių sriuba su daržovėmis

2007-10-10
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
visos rugsėjo knygos vaikams

Štai ir ruduo. Jauniesiems skaitytojams rugsėjis, žinoma, asocijuojasi su mokslo metų pradžia – grįžtame į mokyklas, darželius. O man rugsėjis jau ne pirmą kartą patvirtina – naujų ir gerų knygų vaikams yra. Tik turėkime joms laiko ir tikrai nepasigailėsim.

Stebuklingas miškas

Šis rinkinys – tai dovana mažiausiems skaitytojams, susidedantis iš 13 knygelių, o jose – 18 pasakėčių.

Kas yra kas? Europa

Vaikams nuo 8 metų skirta užduotėlių knygelė kviečia geriau pažinti Europą.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Kelione 27

Pasirodė naujas, šiais metais jau trečiasis, žurnalo „Kelionė su Bernardinai.lt“ numeris, kuris šį kartą kviečia atsigręžti į Tradiciją, prakalbinti praeitį ir kartu liudyti dabarties tiesą.

Žindomas kūdikis

Kai lankome šeimą, sulaukusią naujagimio, apima jaudulys – naujagimiai, atrodo, dar kvepia dangumi. O rūpestis dėl jų apima visus. Tekstas iš Bernardinai.lt archyvų.

Mokytoja Giedrė Pulokienė

G. Pulokienės kabinete visada kabėdavo parodas, spektaklius ar koncertus reklamuojantys plakatai. Sienos išpuoštos buvusių ir esamų moksleivių piešiniais. Ir knygos. Nuo M. K. Čiurlionio iki vokiško ekspresionizmo. Imk ir skaityk. 

rudens lygiadienis

Žinau, kad mūsų tėvystės filosofija liūdina daugelį mūsų kaimynų. Vienam mūsų vaikų draugui neleidžiama ateiti pas mus ir žaisti su jais, kadangi mūsų dukra vienais metais per Kalėdas gavo lanką ir strėlių.

marmeladas su obuoliais ir imbieru

Ruduo – tinkamas metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai. Naminis marmeladas – vienas būdų, kaip skaniai ir sumaniai panaudoti šiemet gausiai užderėjusius obuolius. Beje, šiam marmeladui cukraus nereikia.

marmeladas su obuoliais ir imbieru

Ruduo – tinkamas metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai. Naminis marmeladas – vienas būdų, kaip skaniai ir sumaniai panaudoti šiemet gausiai užderėjusius obuolius. Beje, šiam marmeladui cukraus nereikia.