2014 m. spalio 21 d., antradienis

Lęšių sriuba su daržovėmis

2007-10-10
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
Mažasis princas. Spalvinimo knyga

Šįkart leidykla kviečia prie Mažojo princo pasaulio prisiliesti dar arčiau – mažiesiems patiems spalvinant ar piešiant princo avytę, dramblį, kraterius, žvaigždes, paukščius...

knygos

Šįkart noriu pasidžiaugti viena proga: Bernardinai.lt vaikų knygų apžvalgoms – jau dveji metai. Kas naujo spalio vaikų knygų lentynose? 

J. Boyne. Baisus dalykas, nutikęs Barnabiui Broketui

Norėčiau, kad šią knygą paskaitytų ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Tam, kad pakėlę galvas nuo pilkos kasdienybės, kitaip pažvelgtų ne tik į savo vaikus, bet ir į džiugią mus supančio pasaulio įvairovę – rašo knygos vertėja poetė V. Palčinskaitė.

REKOMENDUOJAME

Sveikas, gyvenime knyga

Bernardinai.lt vyr. redaktoriaus Andriaus Navicko ir kunigo Kęstučio Dvarecko knyga „Sveikas, gyvenime“ – tai dar 2012 m. išleistos knygos „Sutemos tirščiausios prieš aušrą“ tęsinys.

ruduo

Šią apžvalgą paskatino noras dalintis. Dalintis tuo, ką kiekviena šeima patiriame rudenį: pradedant eiliniais, kasdieniais rūpesčiais ir pereinant prie Lietuvos aktualijų, veikiančių šeimos (apskritai) sampratą, klimatą, diskusijas ir nuotaikas...

klaustukas

Su tokia problema susiduria daugelio šalių mokinių tėvai. Straipsnio autorė, publicistė, knygos „The Teacher Wars“ autorė Dana Goldstein pateikia savąjį apibrėžimą.

laikas

Neretai atrodo, kad mūsų vėlavimo priežastys susijusios išskirtinai su išorinėmis aplinkybėmis. Bet iš tiesų viskas ne taip paprasta, kaip kartais norėtųsi...

Zamarytė

Kažkas labai seniai paaiškino, kodėl dalis žmonių labiau mėgsta tamsą nei šviesą… Sunku tikėti gydytojų ir politikų naivumu, kai už jo stovi dideli pinigai.

Greitas citrinų pyragas

Citrinų pyragas puikiai tiks užgriuvus netikėtiems ar gausiems svečiams, mat iš siūlomo kiekio išeis tikrai didelis, nepaprastai purus, lengvas ir gaivus kaip šilta vasaros diena pyragas...