2014 m. gruodžio 20 d., šeštadienis

Lęšių sriuba su daržovėmis

2007-10-10
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Ingredientai:

1 stiklinė raudonųjų lęšių,

2 šaukštai aliejaus,

2 morkos,

2 svogūnai,

2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,

2 česnakų skiltelės,

3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės

1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),

laurų lapelis,

apie 2 l vandens,

maltų juodųjų pipirų, druskos,

petražolių lapelių.

 Paruošimas:

Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.

Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.

 Įdomi informacija:

Verta prisiminti, kad lęšius valgyti sveika. Juose yra nemažai vitaminų ( kalio, folio rūgšties, fosforo, B grupės vitaminų, geležies ir kt. ), jie savo maistingumu prilygsta mėsai, tik mažiau turi kalorijų (200 g virtų lęšių yra tik 230 kcal.), juose beveik nėra riebalų. Juose esančios maistinės skaidulos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl lęšius gali valgyti ir sergantys cukralige.

Lęšių yra daug rūšių. Labiausiai paplitę žalieji, rudieji, raudonieji lęšiai.

Iš lęšių verdamos sriubos, gaminamos mišrainės, troškiniai.

Raudonieji lęšiai labiausiai tinka sriuboms, košėms gaminti, jų nereikėtų dėti į mišraines, nes greitai suminkštėja.

Raudonuosius lęšius užtenka virti apie 25 min., ruduosius ir žaliuosius ilgiau apie 45 min.

Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.

Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.

Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
dvi Gimtojo žodžio knygos

Dvi naujos, lietuviškos, leidyklos „Gimtasis žodis“ naujienos mažiesiems skaitytojams: A. Zurbos apysaka „Voveriukai, voveriukai“ ir P. Žemgulytės eilėraščių knyga „Žalio lapo skėtis“.

knygos

Jau paskutinį kartą šiais metais vartome naujų vaikiškų knygų puslapius. Ir iki švenčių dar kiekvienas tikrai turime laiko – atrasti knygą kaip geriausią dovaną. Ir pagal skonį: kam poezijos, kam nuotykių, kam nekasdienių, moraliai auginančių skaitinių. Briskim į paskutinę šių metų knygų pusnį kartu.

N. Vaitkutė. Tamsa, kuri pabudo

Vaikų literatūros pasaulyje žinoma kaip fantastikos žanro autorė, N. Vaitkutė šįkart neria į trilogijos paaugliams primąją dalį.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Sveikas, gyvenime knyga

Bernardinai.lt vyr. redaktoriaus Andriaus Navicko ir kunigo Kęstučio Dvarecko knyga „Sveikas, gyvenime“ – tai dar 2012 m. išleistos knygos „Sutemos tirščiausios prieš aušrą“ tęsinys.

Kard. Audrys Juozas Bačkis

Man kyla klausimas, ką parapija turėtų daryti, kad pakviestų, suburtų žmones ir padėtų išlaikyti meilės vieno kitam priesaiką, duotą visam gyvenimui. Sakyčiau, kad čia atsiveria naujas sielovados kelias, kuriuo eiti dar turime išmokti.

angelas

 Besilaukiančiai moteriai dažnai atrodo, jog tas kitas pasaulis yra visai šalia. Nauja užsimezgusi gyvybė suteikia moteriai naujų jėgų, naują gyvenimo pajautimą...

kalėdinės dovanos

Su meile pagamintos rankų darbo dovanos ne tik nudžiugina artimuosius, bet ir leidžia sutaupyti šventėms taip reikalingų pinigų. 

aš ir psichologija 2014 gruodis

Pasirodė naujas žurnalo „Aš ir psichologija“ numeris – 2014 gruodis. Kviečiame paskaityti redaktorės palydėjimą ir susipažinti su numerio temomis.

šventinis stalas

Aukštaitijoje ant stalo būtinai dedama virtų kviečių. Jie paprastai užpilami medaus miešimu arba parauginta daigintų ruginių miltų „salde“. Senovėje mėgstamas buvo šustinis, t. y. avižinės bandelės, užgeriamos šermukšnynu.