2014 m. gruodžio 18 d., ketvirtadienis

Špinatai – organizmo šluota

2008-06-03
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Špinatai Lietuvoje žinomi nuo XVIII a. vidurio. Manoma, kad yra kilę iš Pietų Azijos.

Špinatai auginami dėl lapų, kurie valgomi žali arba įvairiausiais būdais pagaminti: virti, troškinti, jų dedama į apkepus, omletus, blynus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, daromos salotos, juos galima užšaldyti šaldiklyje.

Špinatas yra viena ankstyviausių lapinių daržovių, gerai auganti tik trumpos dienos sąlygomis, lapeliai skinami gegužės – birželio mėn., vėliau augalas formuoja žiedynus, mažėja jo maistinė vertė.

Vertingiausi yra jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai, užauginti atvirame grunte.

Špinatų patariama skinti arba įsigyti tiek, kiek planuojama suvalgyti iš karto. Šaldytuve špinatus (neplautus) galima laikyti 2 – 3 dienas. Lapeliai būna labai žemėti, todėl juos, prieš ruošiant patiekalus, reikia keletą kartų gerai nuplauti šaltu vandeniu.

Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius reikėtų plėšyti rankomis, nes pjaustomi jie praranda daug vitamino C, kurio turi savo sudėtyje.

Jeigu špinatai yra troškinami, vandens pilti nereikia – paruoštus špinatus sudėti į indą, uždengti ir pakaitinti keletą min., kol sukrinta, arba troškinti apie 3 – 4 min. su trupučiu alyvuogių aliejaus ir česnakais.

Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais, grybais, šviežiomis uogomis, vaisiais.

Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų: 50 g žalių špinatų lapų turi net 8,4 mg vitamino C, daug vitamino K, A, kalcio, folio rūgšties, geležies, juose yra B grupės vitaminų, labai mažai cholesterolio, yra puikūs antioksidantai.

Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.

Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige.  

Dėl sukaupto gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio špinatų nepatariama valgyti kasdien arba iš karto labai daug.

Špinatai valgomi visame pasaulyje.

„Špinatai yra organizmo šluota“ – sako prancūzų patarlė.

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • skaityti komentarus (2)
  • komentarų RSS
  • spausdinti
dvi Gimtojo žodžio knygos

Dvi naujos, lietuviškos, leidyklos „Gimtasis žodis“ naujienos mažiesiems skaitytojams: A. Zurbos apysaka „Voveriukai, voveriukai“ ir P. Žemgulytės eilėraščių knyga „Žalio lapo skėtis“.

knygos

Jau paskutinį kartą šiais metais vartome naujų vaikiškų knygų puslapius. Ir iki švenčių dar kiekvienas tikrai turime laiko – atrasti knygą kaip geriausią dovaną. Ir pagal skonį: kam poezijos, kam nuotykių, kam nekasdienių, moraliai auginančių skaitinių. Briskim į paskutinę šių metų knygų pusnį kartu.

N. Vaitkutė. Tamsa, kuri pabudo

Vaikų literatūros pasaulyje žinoma kaip fantastikos žanro autorė, N. Vaitkutė šįkart neria į trilogijos paaugliams primąją dalį.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Sveikas, gyvenime knyga

Bernardinai.lt vyr. redaktoriaus Andriaus Navicko ir kunigo Kęstučio Dvarecko knyga „Sveikas, gyvenime“ – tai dar 2012 m. išleistos knygos „Sutemos tirščiausios prieš aušrą“ tęsinys.

Kard. Audrys Juozas Bačkis

Man kyla klausimas, ką parapija turėtų daryti, kad pakviestų, suburtų žmones ir padėtų išlaikyti meilės vieno kitam priesaiką, duotą visam gyvenimui. Sakyčiau, kad čia atsiveria naujas sielovados kelias, kuriuo eiti dar turime išmokti.

angelas

 Besilaukiančiai moteriai dažnai atrodo, jog tas kitas pasaulis yra visai šalia. Nauja užsimezgusi gyvybė suteikia moteriai naujų jėgų, naują gyvenimo pajautimą...

kalėdinės dovanos

Su meile pagamintos rankų darbo dovanos ne tik nudžiugina artimuosius, bet ir leidžia sutaupyti šventėms taip reikalingų pinigų. 

aš ir psichologija 2014 gruodis

Pasirodė naujas žurnalo „Aš ir psichologija“ numeris – 2014 gruodis. Kviečiame paskaityti redaktorės palydėjimą ir susipažinti su numerio temomis.

kalėdinės dovanos

Su meile pagamintos rankų darbo dovanos ne tik nudžiugina artimuosius, bet ir leidžia sutaupyti šventėms taip reikalingų pinigų.