2014 m. liepos 28 d., pirmadienis

Špinatai – organizmo šluota

2008-06-03
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Špinatai Lietuvoje žinomi nuo XVIII a. vidurio. Manoma, kad yra kilę iš Pietų Azijos.

Špinatai auginami dėl lapų, kurie valgomi žali arba įvairiausiais būdais pagaminti: virti, troškinti, jų dedama į apkepus, omletus, blynus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, daromos salotos, juos galima užšaldyti šaldiklyje.

Špinatas yra viena ankstyviausių lapinių daržovių, gerai auganti tik trumpos dienos sąlygomis, lapeliai skinami gegužės – birželio mėn., vėliau augalas formuoja žiedynus, mažėja jo maistinė vertė.

Vertingiausi yra jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai, užauginti atvirame grunte.

Špinatų patariama skinti arba įsigyti tiek, kiek planuojama suvalgyti iš karto. Šaldytuve špinatus (neplautus) galima laikyti 2 – 3 dienas. Lapeliai būna labai žemėti, todėl juos, prieš ruošiant patiekalus, reikia keletą kartų gerai nuplauti šaltu vandeniu.

Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius reikėtų plėšyti rankomis, nes pjaustomi jie praranda daug vitamino C, kurio turi savo sudėtyje.

Jeigu špinatai yra troškinami, vandens pilti nereikia – paruoštus špinatus sudėti į indą, uždengti ir pakaitinti keletą min., kol sukrinta, arba troškinti apie 3 – 4 min. su trupučiu alyvuogių aliejaus ir česnakais.

Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais, grybais, šviežiomis uogomis, vaisiais.

Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų: 50 g žalių špinatų lapų turi net 8,4 mg vitamino C, daug vitamino K, A, kalcio, folio rūgšties, geležies, juose yra B grupės vitaminų, labai mažai cholesterolio, yra puikūs antioksidantai.

Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.

Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige.  

Dėl sukaupto gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio špinatų nepatariama valgyti kasdien arba iš karto labai daug.

Špinatai valgomi visame pasaulyje.

„Špinatai yra organizmo šluota“ – sako prancūzų patarlė.

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • skaityti komentarus (2)
  • komentarų RSS
  • spausdinti
knyga

Tikiu, atrasite savąjį skaitinį vasaros karščiams – galvai atgaivinti, dūšiai praskaidrinti, tinguliui nuvyti. Vasara su knyga – svajonių svajonė, kurios jums ir linkiu.

Daktaras Bambeklis eina maudytis

Dar studijų metais dailininkas Danielis Nappas sukūrė pirmąją knygą apie meškiną daktarą Bambeklį ir jo draugą Kašalotą. Kaip ir kiekvieną pirmadienį, jie keliauja maudytis...

Vilkolakiukas Dolfas

Paulas van Loonas mūsų vaikams geriausiai pažįstamas iš „Siaubų autobuso“ serijos. Kita populiari šio autoriaus knygų serija pasakoja apie vilkolakiuką Dolfą. Knygoje – autoriaus iliustracijos.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

vaikai

Jei tėvai yra tokie įsitikinę savo teisumu ir „natūralumu“, kad net neabejoja vaikščiojimo nuogiems nauda ir privalumais, galbūt tai galima perteikti ir vaikams. Visgi dažniausiai drovos jausmas yra slopinamas dėl ideologijos.

konfliktas

Tėvai susipyko, tėvai pykstasi labai dažnai, tėvai nebesišneka. Kiekvienam mažam vaikui tokia situacija yra nelaimė, nes jie trokšta gerai sutarti su tėvais, matyti juos mylint ir jį, ir vienas kitą. 

Žiba Sidrytė

Mūsų didelėje tikinčioje šeimoje buvo daug džiaugsmo ir meilės,todėl, kai išvykau studijuoti, labai pajutau to praradimą. Tačiau tai mane paskatino labiau ir aktyviau atsigręžti į tikėjimą.

balansas

Posakis „mažiau yra daugiau“ skamba išties teisingai. Tačiau ar taikome jį kasdienybėje? Ar tik ne jūs iki vėlumos ruošiate darbo ataskaitas, vis ieškodami pasislėpusių klaidų?..

garsenybė

Neseniai JAV verslo žurnalas Forbes paskelbė kasmetinį savo garsenybių šimtuko sąrašą. Jis sudarytas labai paprastai – pagal jų uždarbį ir įtakingumą.

karšis kuršiškai

Ir šį patiekalą išmokusi gaminti iš vietinės prekeivės žuvimi. Ši taip stipriai siūliusi Aurelijai pirkti karšį, o ne kažkurią kitą žuvį, kad Aurelijai pasiskundus, jog nemoka nieko iš karšio pagaminti, atskleidė šį receptą, kuriuo šiandien dalinamės su jumis.