2014 m. rugsėjo 16 d., antradienis

Špinatai – organizmo šluota

2008-06-03
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Špinatai Lietuvoje žinomi nuo XVIII a. vidurio. Manoma, kad yra kilę iš Pietų Azijos.

Špinatai auginami dėl lapų, kurie valgomi žali arba įvairiausiais būdais pagaminti: virti, troškinti, jų dedama į apkepus, omletus, blynus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, daromos salotos, juos galima užšaldyti šaldiklyje.

Špinatas yra viena ankstyviausių lapinių daržovių, gerai auganti tik trumpos dienos sąlygomis, lapeliai skinami gegužės – birželio mėn., vėliau augalas formuoja žiedynus, mažėja jo maistinė vertė.

Vertingiausi yra jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai, užauginti atvirame grunte.

Špinatų patariama skinti arba įsigyti tiek, kiek planuojama suvalgyti iš karto. Šaldytuve špinatus (neplautus) galima laikyti 2 – 3 dienas. Lapeliai būna labai žemėti, todėl juos, prieš ruošiant patiekalus, reikia keletą kartų gerai nuplauti šaltu vandeniu.

Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius reikėtų plėšyti rankomis, nes pjaustomi jie praranda daug vitamino C, kurio turi savo sudėtyje.

Jeigu špinatai yra troškinami, vandens pilti nereikia – paruoštus špinatus sudėti į indą, uždengti ir pakaitinti keletą min., kol sukrinta, arba troškinti apie 3 – 4 min. su trupučiu alyvuogių aliejaus ir česnakais.

Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais, grybais, šviežiomis uogomis, vaisiais.

Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų: 50 g žalių špinatų lapų turi net 8,4 mg vitamino C, daug vitamino K, A, kalcio, folio rūgšties, geležies, juose yra B grupės vitaminų, labai mažai cholesterolio, yra puikūs antioksidantai.

Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.

Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige.  

Dėl sukaupto gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio špinatų nepatariama valgyti kasdien arba iš karto labai daug.

Špinatai valgomi visame pasaulyje.

„Špinatai yra organizmo šluota“ – sako prancūzų patarlė.

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • skaityti komentarus (2)
  • komentarų RSS
  • spausdinti
visos rugsėjo knygos vaikams

Štai ir ruduo. Jauniesiems skaitytojams rugsėjis, žinoma, asocijuojasi su mokslo metų pradžia – grįžtame į mokyklas, darželius. O man rugsėjis jau ne pirmą kartą patvirtina – naujų ir gerų knygų vaikams yra. Tik turėkime joms laiko ir tikrai nepasigailėsim.

Stebuklingas miškas

Šis rinkinys – tai dovana mažiausiems skaitytojams, susidedantis iš 13 knygelių, o jose – 18 pasakėčių.

Kas yra kas? Europa

Vaikams nuo 8 metų skirta užduotėlių knygelė kviečia geriau pažinti Europą.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Kelione 27

Pasirodė naujas, šiais metais jau trečiasis, žurnalo „Kelionė su Bernardinai.lt“ numeris, kuris šį kartą kviečia atsigręžti į Tradiciją, prakalbinti praeitį ir kartu liudyti dabarties tiesą.

Žindomas kūdikis

Kai lankome šeimą, sulaukusią naujagimio, apima jaudulys – naujagimiai, atrodo, dar kvepia dangumi. O rūpestis dėl jų apima visus. Tekstas iš Bernardinai.lt archyvų.

Mokytoja Giedrė Pulokienė

G. Pulokienės kabinete visada kabėdavo parodas, spektaklius ar koncertus reklamuojantys plakatai. Sienos išpuoštos buvusių ir esamų moksleivių piešiniais. Ir knygos. Nuo M. K. Čiurlionio iki vokiško ekspresionizmo. Imk ir skaityk. 

rudens lygiadienis

Žinau, kad mūsų tėvystės filosofija liūdina daugelį mūsų kaimynų. Vienam mūsų vaikų draugui neleidžiama ateiti pas mus ir žaisti su jais, kadangi mūsų dukra vienais metais per Kalėdas gavo lanką ir strėlių.

marmeladas su obuoliais ir imbieru

Ruduo – tinkamas metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai. Naminis marmeladas – vienas būdų, kaip skaniai ir sumaniai panaudoti šiemet gausiai užderėjusius obuolius. Beje, šiam marmeladui cukraus nereikia.

marmeladas su obuoliais ir imbieru

Ruduo – tinkamas metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai. Naminis marmeladas – vienas būdų, kaip skaniai ir sumaniai panaudoti šiemet gausiai užderėjusius obuolius. Beje, šiam marmeladui cukraus nereikia.