2014 m. spalio 1 d., trečiadienis

Špinatai – organizmo šluota

2008-06-03
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Špinatai Lietuvoje žinomi nuo XVIII a. vidurio. Manoma, kad yra kilę iš Pietų Azijos.

Špinatai auginami dėl lapų, kurie valgomi žali arba įvairiausiais būdais pagaminti: virti, troškinti, jų dedama į apkepus, omletus, blynus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, daromos salotos, juos galima užšaldyti šaldiklyje.

Špinatas yra viena ankstyviausių lapinių daržovių, gerai auganti tik trumpos dienos sąlygomis, lapeliai skinami gegužės – birželio mėn., vėliau augalas formuoja žiedynus, mažėja jo maistinė vertė.

Vertingiausi yra jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai, užauginti atvirame grunte.

Špinatų patariama skinti arba įsigyti tiek, kiek planuojama suvalgyti iš karto. Šaldytuve špinatus (neplautus) galima laikyti 2 – 3 dienas. Lapeliai būna labai žemėti, todėl juos, prieš ruošiant patiekalus, reikia keletą kartų gerai nuplauti šaltu vandeniu.

Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius reikėtų plėšyti rankomis, nes pjaustomi jie praranda daug vitamino C, kurio turi savo sudėtyje.

Jeigu špinatai yra troškinami, vandens pilti nereikia – paruoštus špinatus sudėti į indą, uždengti ir pakaitinti keletą min., kol sukrinta, arba troškinti apie 3 – 4 min. su trupučiu alyvuogių aliejaus ir česnakais.

Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais, grybais, šviežiomis uogomis, vaisiais.

Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų: 50 g žalių špinatų lapų turi net 8,4 mg vitamino C, daug vitamino K, A, kalcio, folio rūgšties, geležies, juose yra B grupės vitaminų, labai mažai cholesterolio, yra puikūs antioksidantai.

Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.

Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige.  

Dėl sukaupto gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio špinatų nepatariama valgyti kasdien arba iš karto labai daug.

Špinatai valgomi visame pasaulyje.

„Špinatai yra organizmo šluota“ – sako prancūzų patarlė.

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • skaityti komentarus (2)
  • komentarų RSS
  • spausdinti
J. Vaivoras. Labai labas, nelabai sudie

Apysakaitė gyva, šmaikšti, su netikėtumų ir nuotykių virtine, kartu su šviečiamąja intencija. Skirta vaikams, paaugliams ir jų tėveliams.

„100 spintelių“

„100“ spintelių – pirmoji maginės fantastikos trilogijos knyga, nuotykių kupinas pasakojimas apie berniuką ir nepaprastą jo kelionę.

L. Kėvalaits. Slaptoji princo Druado užduotis

Štai tokia originaliais Vaivos Šabrauskaitės piešiniais iliustruota ir pažinimo džiaugsmą skatinanti knyga pristatoma jau kiek paūgėjusiems vaikams.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Alekseičioko knyga 2014 antrasis leidimas

Spalio 7 d. (antradienį) 17.30 val. Mokytojų namų Svetainėje įvyks susitikimas su gydytoju psichiatru-psichoterapeutu A. Alekseičiku.

A. Alekseičik

Spalio 7 d. 17.30 val. Mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39) įvyks susitikimas su gydytoju. Ta proga Bernardinai.lt skaitytojams siūlome knygos ištrauką, kuri taip ir vadinasi: „Liga ir išgijimas“.

namas

Pereiti nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų likusiems be tėvų globos vaikams neįmanoma be valstybinio ir nevyriausybinių sektorių bendradarbiavimo ir deramo visuomenės bei žiniasklaidos dėmesio šiam klausimui.

netvarka

Visoms pažįstamas jausmas, kai atsikėlus šeštadienio rytą visi baldai būna užkrauti švariais ir nešvariais drabužiais, virtuvė – indais, puodais, stiklainiais, maisto produktais, kriauklė – pilną nešvarių indų...Tokiu atveju turime tris pasirinkimus.

Šeima

Pasirengimas santuokai – tai pasirengimas gyvenimui. Tam negalima pasiruošti iš anksto. Taip pat lengvabūdiška apie tai nieko negalvoti

receptai

Bernardinai.lt skaitytojams – keletas puikių užkandžių receptų, parengtų bendradarbiaujant su www.sulieknek.lt