2014 m. spalio 21 d., antradienis

Špinatai – organizmo šluota

2008-06-03
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 

Špinatai Lietuvoje žinomi nuo XVIII a. vidurio. Manoma, kad yra kilę iš Pietų Azijos.

Špinatai auginami dėl lapų, kurie valgomi žali arba įvairiausiais būdais pagaminti: virti, troškinti, jų dedama į apkepus, omletus, blynus, iš jų verdamos sriubos, ruošiami padažai, daromos salotos, juos galima užšaldyti šaldiklyje.

Špinatas yra viena ankstyviausių lapinių daržovių, gerai auganti tik trumpos dienos sąlygomis, lapeliai skinami gegužės – birželio mėn., vėliau augalas formuoja žiedynus, mažėja jo maistinė vertė.

Vertingiausi yra jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai, užauginti atvirame grunte.

Špinatų patariama skinti arba įsigyti tiek, kiek planuojama suvalgyti iš karto. Šaldytuve špinatus (neplautus) galima laikyti 2 – 3 dienas. Lapeliai būna labai žemėti, todėl juos, prieš ruošiant patiekalus, reikia keletą kartų gerai nuplauti šaltu vandeniu.

Naudingiausia valgyti žalius špinatus. Ruošiant patiekalus, špinatų lapelius reikėtų plėšyti rankomis, nes pjaustomi jie praranda daug vitamino C, kurio turi savo sudėtyje.

Jeigu špinatai yra troškinami, vandens pilti nereikia – paruoštus špinatus sudėti į indą, uždengti ir pakaitinti keletą min., kol sukrinta, arba troškinti apie 3 – 4 min. su trupučiu alyvuogių aliejaus ir česnakais.

Špinatai gardinami citrinų sultimis, balzamininio, baltojo vyno, kitomis prieskoninio acto rūšimis, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais, svogūnais, petražolėmis, krapais, bazilikais, muskatais, grybais, šviežiomis uogomis, vaisiais.

Špinatų lapai labai vertingi dėl juose esančių vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui būtinų medžiagų: 50 g žalių špinatų lapų turi net 8,4 mg vitamino C, daug vitamino K, A, kalcio, folio rūgšties, geležies, juose yra B grupės vitaminų, labai mažai cholesterolio, yra puikūs antioksidantai.

Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.

Špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, todėl jų nereikėtų valgyti sergantiems cukralige.  

Dėl sukaupto gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio špinatų nepatariama valgyti kasdien arba iš karto labai daug.

Špinatai valgomi visame pasaulyje.

„Špinatai yra organizmo šluota“ – sako prancūzų patarlė.

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • skaityti komentarus (2)
  • komentarų RSS
  • spausdinti
Mažasis princas. Spalvinimo knyga

Šįkart leidykla kviečia prie Mažojo princo pasaulio prisiliesti dar arčiau – mažiesiems patiems spalvinant ar piešiant princo avytę, dramblį, kraterius, žvaigždes, paukščius...

knygos

Šįkart noriu pasidžiaugti viena proga: Bernardinai.lt vaikų knygų apžvalgoms – jau dveji metai. Kas naujo spalio vaikų knygų lentynose? 

J. Boyne. Baisus dalykas, nutikęs Barnabiui Broketui

Norėčiau, kad šią knygą paskaitytų ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Tam, kad pakėlę galvas nuo pilkos kasdienybės, kitaip pažvelgtų ne tik į savo vaikus, bet ir į džiugią mus supančio pasaulio įvairovę – rašo knygos vertėja poetė V. Palčinskaitė.

REKOMENDUOJAME

Sveikas, gyvenime knyga

Bernardinai.lt vyr. redaktoriaus Andriaus Navicko ir kunigo Kęstučio Dvarecko knyga „Sveikas, gyvenime“ – tai dar 2012 m. išleistos knygos „Sutemos tirščiausios prieš aušrą“ tęsinys.

ruduo

Šią apžvalgą paskatino noras dalintis. Dalintis tuo, ką kiekviena šeima patiriame rudenį: pradedant eiliniais, kasdieniais rūpesčiais ir pereinant prie Lietuvos aktualijų, veikiančių šeimos (apskritai) sampratą, klimatą, diskusijas ir nuotaikas...

klaustukas

Su tokia problema susiduria daugelio šalių mokinių tėvai. Straipsnio autorė, publicistė, knygos „The Teacher Wars“ autorė Dana Goldstein pateikia savąjį apibrėžimą.

laikas

Neretai atrodo, kad mūsų vėlavimo priežastys susijusios išskirtinai su išorinėmis aplinkybėmis. Bet iš tiesų viskas ne taip paprasta, kaip kartais norėtųsi...

Zamarytė

Kažkas labai seniai paaiškino, kodėl dalis žmonių labiau mėgsta tamsą nei šviesą… Sunku tikėti gydytojų ir politikų naivumu, kai už jo stovi dideli pinigai.

Šokolado triufeliai

Namuose pagaminti šokoladiniai saldainiai gali paįvairinti šventinį stalą, o dailiai supakuoti į nedidelę dėžutę – tapti gražia dovana artimiesiems ar draugams.