2014 m. rugsėjo 18 d., ketvirtadienis

Kalėdiniai sausainiai

2009-12-21
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 
Kalėdų sausainiai

Bernardinai.lt nuotrauka

Kokios Kalėdos be kvapnių ir spalvotų sausainių? Jau vien tik jų gaminimas suteikia daug džiaugsmo, kai į procesą įsitraukia visa šeima ir namai užsipildo stebuklingu Kalėdų jausmu, kuris kvepia medumi, cinamonu, imbierais, kakava, gvazdikėliais... Šie paprasti, tačiau daug džiaugsmo suteikiantys sausainiai, be kitą ko, yra ir labai praktiški. Jais galite papuošti Kalėdų eglutę, jie gali būti puikia dovana mielam draugui ar kolegai, o svarbiausia – juos galite skaniai ir jaukiai suvalgyti užsigerdami šilta žolelių arbata ar kava su pienu... Taigi toks paprastas „daiktas“, kaip sausainiai yra kiekvienam lengvai pasiekiamas mažas stebuklas.

Jums reikės:

100 g sviesto;
50 g rudojo cukraus;
150 g medaus;
1 kiaušinio;
400 g. miltų;
Žiupsnelio druskos;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero (galima naudoti ir džiovintą maltą imbierą);
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
½ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto;
1 arbatinio šaukštelio kakavos miltelių;

Papuošimui reikės:

200 g cukraus pudros;
1 – 2 šaukštai citrinos sulčių;
Įvairių konditerinių pabarstų, maistinių dažų (juos galima pakeisti natūraliais dažikliais – aronijų, burokėlių sultimis, mėtų sirupu)

Paruošimas:

Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi. Turi gautis puri masė. Įmuškite kiaušinį ir vėl viską gerai išplakite.

Į sviesto, cukraus ir kiaušinio masę supilkite medų, žiupsnelį druskos, tarkuotą imbierą, cinamoną, maltą muskato riešutą, kakavos miltelius ir viską gerai išmaišykite. Į šį mišinį suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite tešlą.

Išminkytą tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir mažiausiai 30 min. palikite šaldytuve, kad pašaltų.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus iki 0,5 cm storio lakšto. Norima formele išpjaukite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.

Sausainius kepkite 180°C laipsnių karštumo orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje, apie 10 – 12 min.

Iš citrinos sulčių ir cukraus pudros pasigaminkite tirštą (pvz., dantų pastos tirštumo) glajų ir duokite valią savo fantazijai.

Smagaus kūrybingumo ir skanaus!

Receptas ir nuotrauka - Justinos Ramanauskienės

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
D. Šukys. Ežys, kuris mylėjo slapta

Spalvinga ežio Drado biografija atskleidžiama antrajame pasakojime iš knygų serijos „Linksmojo tvarto nutikimai“.

visos rugsėjo knygos vaikams

Štai ir ruduo. Jauniesiems skaitytojams rugsėjis, žinoma, asocijuojasi su mokslo metų pradžia – grįžtame į mokyklas, darželius. O man rugsėjis jau ne pirmą kartą patvirtina – naujų ir gerų knygų vaikams yra. Tik turėkime joms laiko ir tikrai nepasigailėsim.

Stebuklingas miškas

Šis rinkinys – tai dovana mažiausiems skaitytojams, susidedantis iš 13 knygelių, o jose – 18 pasakėčių.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Kelione 27

Pasirodė naujas, šiais metais jau trečiasis, žurnalo „Kelionė su Bernardinai.lt“ numeris, kuris šį kartą kviečia atsigręžti į Tradiciją, prakalbinti praeitį ir kartu liudyti dabarties tiesą.

Žindomas kūdikis

Kai lankome šeimą, sulaukusią naujagimio, apima jaudulys – naujagimiai, atrodo, dar kvepia dangumi. O rūpestis dėl jų apima visus. Tekstas iš Bernardinai.lt archyvų.

Mokytoja Giedrė Pulokienė

G. Pulokienės kabinete visada kabėdavo parodas, spektaklius ar koncertus reklamuojantys plakatai. Sienos išpuoštos buvusių ir esamų moksleivių piešiniais. Ir knygos. Nuo M. K. Čiurlionio iki vokiško ekspresionizmo. Imk ir skaityk. 

rudens lygiadienis

Žinau, kad mūsų tėvystės filosofija liūdina daugelį mūsų kaimynų. Vienam mūsų vaikų draugui neleidžiama ateiti pas mus ir žaisti su jais, kadangi mūsų dukra vienais metais per Kalėdas gavo lanką ir strėlių.

marmeladas su obuoliais ir imbieru

Ruduo – tinkamas metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai. Naminis marmeladas – vienas būdų, kaip skaniai ir sumaniai panaudoti šiemet gausiai užderėjusius obuolius. Beje, šiam marmeladui cukraus nereikia.

marmeladas su obuoliais ir imbieru

Ruduo – tinkamas metas pasirūpinti gėrybėmis žiemai. Naminis marmeladas – vienas būdų, kaip skaniai ir sumaniai panaudoti šiemet gausiai užderėjusius obuolius. Beje, šiam marmeladui cukraus nereikia.