2014 m. gruodžio 22 d., pirmadienis

Kalėdiniai sausainiai

2009-12-21
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 
Kalėdų sausainiai

Bernardinai.lt nuotrauka

Kokios Kalėdos be kvapnių ir spalvotų sausainių? Jau vien tik jų gaminimas suteikia daug džiaugsmo, kai į procesą įsitraukia visa šeima ir namai užsipildo stebuklingu Kalėdų jausmu, kuris kvepia medumi, cinamonu, imbierais, kakava, gvazdikėliais... Šie paprasti, tačiau daug džiaugsmo suteikiantys sausainiai, be kitą ko, yra ir labai praktiški. Jais galite papuošti Kalėdų eglutę, jie gali būti puikia dovana mielam draugui ar kolegai, o svarbiausia – juos galite skaniai ir jaukiai suvalgyti užsigerdami šilta žolelių arbata ar kava su pienu... Taigi toks paprastas „daiktas“, kaip sausainiai yra kiekvienam lengvai pasiekiamas mažas stebuklas.

Jums reikės:

100 g sviesto;
50 g rudojo cukraus;
150 g medaus;
1 kiaušinio;
400 g. miltų;
Žiupsnelio druskos;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero (galima naudoti ir džiovintą maltą imbierą);
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
½ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto;
1 arbatinio šaukštelio kakavos miltelių;

Papuošimui reikės:

200 g cukraus pudros;
1 – 2 šaukštai citrinos sulčių;
Įvairių konditerinių pabarstų, maistinių dažų (juos galima pakeisti natūraliais dažikliais – aronijų, burokėlių sultimis, mėtų sirupu)

Paruošimas:

Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi. Turi gautis puri masė. Įmuškite kiaušinį ir vėl viską gerai išplakite.

Į sviesto, cukraus ir kiaušinio masę supilkite medų, žiupsnelį druskos, tarkuotą imbierą, cinamoną, maltą muskato riešutą, kakavos miltelius ir viską gerai išmaišykite. Į šį mišinį suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite tešlą.

Išminkytą tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir mažiausiai 30 min. palikite šaldytuve, kad pašaltų.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus iki 0,5 cm storio lakšto. Norima formele išpjaukite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.

Sausainius kepkite 180°C laipsnių karštumo orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje, apie 10 – 12 min.

Iš citrinos sulčių ir cukraus pudros pasigaminkite tirštą (pvz., dantų pastos tirštumo) glajų ir duokite valią savo fantazijai.

Smagaus kūrybingumo ir skanaus!

Receptas ir nuotrauka - Justinos Ramanauskienės

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
dvi Gimtojo žodžio knygos

Dvi naujos, lietuviškos, leidyklos „Gimtasis žodis“ naujienos mažiesiems skaitytojams: A. Zurbos apysaka „Voveriukai, voveriukai“ ir P. Žemgulytės eilėraščių knyga „Žalio lapo skėtis“.

knygos

Jau paskutinį kartą šiais metais vartome naujų vaikiškų knygų puslapius. Ir iki švenčių dar kiekvienas tikrai turime laiko – atrasti knygą kaip geriausią dovaną. Ir pagal skonį: kam poezijos, kam nuotykių, kam nekasdienių, moraliai auginančių skaitinių. Briskim į paskutinę šių metų knygų pusnį kartu.

N. Vaitkutė. Tamsa, kuri pabudo

Vaikų literatūros pasaulyje žinoma kaip fantastikos žanro autorė, N. Vaitkutė šįkart neria į trilogijos paaugliams primąją dalį.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

Sveikas, gyvenime knyga

Bernardinai.lt vyr. redaktoriaus Andriaus Navicko ir kunigo Kęstučio Dvarecko knyga „Sveikas, gyvenime“ – tai dar 2012 m. išleistos knygos „Sutemos tirščiausios prieš aušrą“ tęsinys.

pažadas

Labai daug žmonių nuo Naujųjų pasižada vieni kitiems ar sau jų gyvenimus keisiančių pokyčių. Kodėl nuo Naujųjų? Kodėl ne čia ir dabar? Kokia tų mūsų pažadų vertė, kaina, kodėl pažadas toks slidus reikalas ir taip dažnai lieka tik pažadu, neįkvepiančiu keistis, nesuteikiančiu gyvenimui taip trokštamų ryškių spalvų ir naujų potyrių...

Fotografė Irutė Jaruševičiūtė

Fotografę Irutę Jaruševičiūtę pažinau prasidėjus jos parodos „Įrėžiau tavo vardą savo rankos delne“ kelionei po apleistas Lietuvos bažnyčias. Ši paroda tapo langu, atvėrusi turtingą ir skaidrų Irutės fotografijos meno pasaulį...

Kard. Audrys Juozas Bačkis

Man kyla klausimas, ką parapija turėtų daryti, kad pakviestų, suburtų žmones ir padėtų išlaikyti meilės vieno kitam priesaiką, duotą visam gyvenimui. Sakyčiau, kad čia atsiveria naujas sielovados kelias, kuriuo eiti dar turime išmokti.

angelas

 Besilaukiančiai moteriai dažnai atrodo, jog tas kitas pasaulis yra visai šalia. Nauja užsimezgusi gyvybė suteikia moteriai naujų jėgų, naują gyvenimo pajautimą...

šventinis stalas

Aukštaitijoje ant stalo būtinai dedama virtų kviečių. Jie paprastai užpilami medaus miešimu arba parauginta daigintų ruginių miltų „salde“. Senovėje mėgstamas buvo šustinis, t. y. avižinės bandelės, užgeriamos šermukšnynu.