2014 m. rugpjūčio 1 d., penktadienis

Kalėdiniai sausainiai

2009-12-21
Rubrikose: Šeima ir ugdymas » Skanaus 
Kalėdų sausainiai

Bernardinai.lt nuotrauka

Kokios Kalėdos be kvapnių ir spalvotų sausainių? Jau vien tik jų gaminimas suteikia daug džiaugsmo, kai į procesą įsitraukia visa šeima ir namai užsipildo stebuklingu Kalėdų jausmu, kuris kvepia medumi, cinamonu, imbierais, kakava, gvazdikėliais... Šie paprasti, tačiau daug džiaugsmo suteikiantys sausainiai, be kitą ko, yra ir labai praktiški. Jais galite papuošti Kalėdų eglutę, jie gali būti puikia dovana mielam draugui ar kolegai, o svarbiausia – juos galite skaniai ir jaukiai suvalgyti užsigerdami šilta žolelių arbata ar kava su pienu... Taigi toks paprastas „daiktas“, kaip sausainiai yra kiekvienam lengvai pasiekiamas mažas stebuklas.

Jums reikės:

100 g sviesto;
50 g rudojo cukraus;
150 g medaus;
1 kiaušinio;
400 g. miltų;
Žiupsnelio druskos;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero (galima naudoti ir džiovintą maltą imbierą);
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
½ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto;
1 arbatinio šaukštelio kakavos miltelių;

Papuošimui reikės:

200 g cukraus pudros;
1 – 2 šaukštai citrinos sulčių;
Įvairių konditerinių pabarstų, maistinių dažų (juos galima pakeisti natūraliais dažikliais – aronijų, burokėlių sultimis, mėtų sirupu)

Paruošimas:

Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi. Turi gautis puri masė. Įmuškite kiaušinį ir vėl viską gerai išplakite.

Į sviesto, cukraus ir kiaušinio masę supilkite medų, žiupsnelį druskos, tarkuotą imbierą, cinamoną, maltą muskato riešutą, kakavos miltelius ir viską gerai išmaišykite. Į šį mišinį suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite tešlą.

Išminkytą tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir mažiausiai 30 min. palikite šaldytuve, kad pašaltų.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus iki 0,5 cm storio lakšto. Norima formele išpjaukite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.

Sausainius kepkite 180°C laipsnių karštumo orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje, apie 10 – 12 min.

Iš citrinos sulčių ir cukraus pudros pasigaminkite tirštą (pvz., dantų pastos tirštumo) glajų ir duokite valią savo fantazijai.

Smagaus kūrybingumo ir skanaus!

Receptas ir nuotrauka - Justinos Ramanauskienės

Bernardinai.lt

Rašyti komentarą gali tik prisijungę lankytojai. Prisijungti »
  • komentuoti
  • komentarų RSS
  • spausdinti
knyga

Tikiu, atrasite savąjį skaitinį vasaros karščiams – galvai atgaivinti, dūšiai praskaidrinti, tinguliui nuvyti. Vasara su knyga – svajonių svajonė, kurios jums ir linkiu.

Daktaras Bambeklis eina maudytis

Dar studijų metais dailininkas Danielis Nappas sukūrė pirmąją knygą apie meškiną daktarą Bambeklį ir jo draugą Kašalotą. Kaip ir kiekvieną pirmadienį, jie keliauja maudytis...

Vilkolakiukas Dolfas

Paulas van Loonas mūsų vaikams geriausiai pažįstamas iš „Siaubų autobuso“ serijos. Kita populiari šio autoriaus knygų serija pasakoja apie vilkolakiuką Dolfą. Knygoje – autoriaus iliustracijos.

RENGINIAI

REKOMENDUOJAME

vaikai

Jei tėvai yra tokie įsitikinę savo teisumu ir „natūralumu“, kad net neabejoja vaikščiojimo nuogiems nauda ir privalumais, galbūt tai galima perteikti ir vaikams. Visgi dažniausiai drovos jausmas yra slopinamas dėl ideologijos.

konfliktas

Tėvai susipyko, tėvai pykstasi labai dažnai, tėvai nebesišneka. Kiekvienam mažam vaikui tokia situacija yra nelaimė, nes jie trokšta gerai sutarti su tėvais, matyti juos mylint ir jį, ir vienas kitą. 

Žiba Sidrytė

Mūsų didelėje tikinčioje šeimoje buvo daug džiaugsmo ir meilės,todėl, kai išvykau studijuoti, labai pajutau to praradimą. Tačiau tai mane paskatino labiau ir aktyviau atsigręžti į tikėjimą.

balansas

Posakis „mažiau yra daugiau“ skamba išties teisingai. Tačiau ar taikome jį kasdienybėje? Ar tik ne jūs iki vėlumos ruošiate darbo ataskaitas, vis ieškodami pasislėpusių klaidų?..

garsenybė

Neseniai JAV verslo žurnalas Forbes paskelbė kasmetinį savo garsenybių šimtuko sąrašą. Jis sudarytas labai paprastai – pagal jų uždarbį ir įtakingumą.

karšis kuršiškai

Ir šį patiekalą išmokusi gaminti iš vietinės prekeivės žuvimi. Ši taip stipriai siūliusi Aurelijai pirkti karšį, o ne kažkurią kitą žuvį, kad Aurelijai pasiskundus, jog nemoka nieko iš karšio pagaminti, atskleidė šį receptą, kuriuo šiandien dalinamės su jumis.