Pasaulinė maisto diena švenčiama kiekvienais metais spalio 16 d. Šią šventę 1979 metais pasiūlė švęsti Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO - Food and Agriculture Organisation).

Pasaulinė maisto diena kasmet minima daugiau nei 150 šalių. Šios dienos minėjimo tikslas – informuoti visuomenę apie skurdo ir bado problemas pasaulyje, kovoti su badu, plėsti žemės ūkį.

 Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistų nuomone, maisto problema, sveikos mitybos ir aplinką tausojančio gyvenimo būdo propagavimas, dėmesys žemės ūkio plėtrai, apjungiant visas pasaulio šalis – svarbus šiuolaikinei visuomenei tenkantis iššūkis, kviečiantis spręsti su žmonių sveikata susijusius klausimus.

Dėl maisto grandinės globalizacijos, vykstančios visame pasaulyje, vartotojų  sveikatai ir jų interesams tenka nuolat susidurti su naujais uždaviniais ir pavojais.

Lietuvoje ir kitose šalyse atliktais tyrimais nustatyta, kad apie 70 % visų lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, cukrinį diabetą ar tam tikrų tipų vėžį, priežastis – netinkama, neracionali ir nesveika mityba.

Tyrimai

Maisto sauga – tai vienas svarbiausių maisto produkto kokybės rodiklių.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, siekdamas apsaugoti vartotojus, atlieka maisto, pašarų, vandens ir kitų medžiagų fizikinius, cheminius, toksikologinius, mikrobiologinius, radiologinius, juslinius, molekulinius ir kitus tyrimus.

Per 2011 m. institutas  atliko 357582 ( iš jų - 3582  neatitiko teisės aktų reikalavimų) ir per šių metų 01-09 mėnesius - 2999484 ( iš jų -3123 neatitiko teisės aktų reikalavimų) maisto produktų ir geriamojo vandens tyrimus.

Sveikos mitybos principai

Neabejotinai, žmonių sveikatai turi įtakos ne tik saugus maistas, bet ir sveika mityba.

Nevertėtų pamiršti, kad jei mūsų mityba atitiks sveikos mitybos principus ir taisykles, tai ji ne tik padės išvengti kai kurių ligų, bet ir padės stiprinti sveikatą.

Yra keletas sveikos mitybos principų, kurių laikymasis padeda sveikai maitintis.

Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Tačiau nėra nei vieno maisto produkto, kuriame rastume juos visus.

Todėl labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų:

- maisto įvairumo ( vienas pagrindinių sveikos mitybos principų );

- nuosaikumo ( jei laikysimės šio principo,  išvengsime daugelio ligų, susijusių su netinkama mityba), svarbu ne tik nepersivalgyti, tačiau ir žinoti, jog net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą įtaką mūsų sveikatai;

- subalansuotos mitybos, rūpinantis savo sveikata svarbu rinktis tinkamą riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų santykį bei optimalų energijos kiekį maisto produktuose.