Su Bernardinai.lt skaitytojais norime pasidalinti keletu sezoninių daržovių receptų. Juk dabar pats metas valgyti šviežių bulvių, moliūgų, cukinijų, morkų, pastarnokų ir kt. daržovių patiekalus. Šviežios daržovės yra pačios skaniausios ir sveikiausios, išlaikiusios daugiausia vitaminų. Juo labiau, kad su daržovėmis galima elgtis visaip: virti, kepti, troškinti, dėti karštas į salotas, valgyti vienas ar kaip garnyrą... Šviežių daržovių galima ir šiaip vis pasipjaustyti ir pasiūlyti vaikams kaip sveiką (ir akiai malonų) užkandį.

Paimprovizuokim kartu su studijos „Sulieknėk sveikai“ vadove, sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene.

daržovės

Keptų daržovių salotos

Jums prireiks: kelių morkų, pastarnoko, burokėlio, cukinijos, moliūgų, paprikos troškinimui (drąsiai derinkite ir kitas, jūsų pamėgtas daržoves). Salotų, gražgarsčių ir kitų žalumynų. Padažą pasigaminsite iš balzamiko, aliejaus, agavos sirupo ir šiek tiek citrinos sulčių. Dar daugiau subtilumo suteiks fetos sūris.

Svarbiausia – išsikepti daržoves. Morkas supjaustome šiaudeliais, pastarnoką ir burokėlį griežinėliais, cukinijas riekelėmis, moliūgą ir paprikas – kubeliais. Viską bent pusvalandžiui pamarinuojame su aliejumi, kmynais, prieskoniniais žalumynais, druska ir juodaisiais pipirais. Po to dedame į gerai įkaitintą orkaitę ir pakepame apie pusvalandį aukštoje temperatūroje.

Dubenyje pasiruošiame įvairiausių salotų, ant jų sumetame iškeptas daržoves. Pagardiname aukščiau minėtu padažu arba / ir trupintu fetos sūriu.

daržovės

Troškintų daržovių užkandis

Jums prireiks: 100 g morkų, 1 rozmarino šakelės, 50 g saliero šaknies, 50 g saliero stiebo, 50 g pankolio gumbo, 50 g raudonojo svogūno, lydyto sviesto, druskos, pipirų, naminio majonezo (nebūtina). Garnyro gaminimo žingsniai: supjaustome kubeliais saliero šaknį bei stiebą, morkas, pankolio gumbą bei raudonajį svogūną. Sukapojame rozmarino šakelę. Morkas troškiname su sviestu, pagardinę rozmarinais, kol pradės minkštėti, bet išliks traškios. Prieš baigdami kepti, įberiame žiupsnelį druskos ir suverčiame morkas į dubenį. Troškiname likusias daržoves su sviestu, bet stebime, kad jos išliktų traškios. Suverčiame troškintas daržoves į dubenį, pagardiname druska ir pipirais. Atvėsusias daržoves išmaišome su naminiu majonezu. Valgome su duona, bulvėmis ar žuvimi.

grikiai

Grikiai su morkomis ir moliūgais

Jums prireiks 70 g grikių (svoris – sausų kruopų), 1 morkos (sutarkuotos ar smulkiai supjaustytos), 1/8 nedidelio moliūgo (smulkiai supjaustyto), kumino ar grūstos kalendros, druskos, pipirų, čili pipiro ar ciberžolės, lydyto sviesto arba šalto spaudimo aliejaus, tinkamo troškinti.

Keptuvėje įkaitinkite riebalus ir  patroškinkite morką ir moliūgą apie 5–6 min., kol švelniai pagels ir suminkštės. Patiekti su virtais grikiais. Prie grikių tinka šios salotos: susmulkinti ledo salotas (iceberg), keletą pomidorų, papriką, paskaninti citrinos sultimis, druska, pipirais ir aliejumi.

kopūstas

Baltagūžių kopūstų salotos kitaip

Jums prireiks 1/4 baltagūžio kopūsto (nedidelio), 1/2 raudonojo greipfruto sulčių, sauja saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 2 š. konservuotų kaparėlių, 1/2 paprikos, 1/2 raudonojo svogūno, 1 mažo indelio konservuotų kukurūzų, saujos sėklų mišinio salotoms (moliūgų, sezamo ir linų sėklos), druskos, cukraus.

Iš pradžių plonais šiaudeliais supjaustome kopūstą ir stipriai pamaigome. Užpilame raudonojo greipfurto sultimis ir išmaišome. Sudedame juostelėmis supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, konservuotus kaparėlius,  juostelėmis supjaustytą papriką, raudonąjį svogūną, konservuotus kukurūzus ir viską gerai išmaišome. Ant viršaus užbarstome saują sėklų mišinio. Įdedame žiupsnelį druskos, cukraus, galima šviežių petražolių. Užpilame šaukštu aliejaus, kuriame buvo pomidorai. Savo nuožiūra galima įdėti ir alyvuogių, greipfruto segmentų ir t.t. – kiek fantazija leidžia.

salotos

Spalvotos salotos su vištiena

Dviem porcijoms prireiks 200 g vištienos filė, 4 pomidorų, 1 avokado, 20 g graikinių riešutų, 200 g salotų lapų (idealu, jei jie bus 3–4 skirtingų rūšių – bus spalvingiau ir skaniau), citrinos sulčių – šviežiai spaustų, skiltelės česnako, prieskoninių žolelių

Iš pradžių išsikepame vištienos filė. Supjaustome kubeliais arba juostelėmis, kaip labiau patinka. Susipjaustome kubeliais avokadą ir pomidorą, suplėšome salotų lapus. Iš citrinos, druskos, česnako, prieskoninių žolelių pasigaminame užpilą ir juo užpilame daržoves su vištiena.

Parengta bendradarbiaujant su www.sulieknek.lt ir remiantis asmenine patirtimi