EPA nuotrauka

Kreminis pyragaitis, lenkiškai vadinamas kremówka papieska – mėgstamiausias šv. popiežiaus Jono Pauliaus II desertas, kurį lengvai pagaminsite ir jūs.

Popiežius Jonas Paulius II  valgydavo paprastai ir kukliai. Dieną pradėdamas ne vėliau kaip 5:30 ryte mėgdavo ankstyvus pietus ir vakarienę. Dažniausiai pirmasis jo  pasistiprinimas būdavo pats svarbiausias: tai rytinė malda ir šv. Mišios. Po jų popiežius valgydavo lengvus pusryčius – duonos su sviestu sumuštinius užsigerdavo arbata. Pietūs: lėkštė sriubos, mėsos maltinukai su daržovėmis, vaisiai. Vakarienei popiežiui patiekdavo pietų likučius. Visą maistą rūpestingai ruošdavo lenkų vienuolės.

Visgi Jonas Paulius II kartais pasiduodavo saldumynų pagundai ir nevengdavo pokštauti, prisiminęs gimtojoje Lenkijoje gaminamus kreminius pyragaičius. Šiems saldėsiams, gaminamiems tešlos pagrindą užpildant kreminiu įdaru, ilgainiui prigijo popiežiškų kreminių pyragaičių (lenkiškai kremówki papieski) pavadinimas. 1999 m. lankydamasis gimtuosiose Vadovicėse Jonas Paulius II papasakojo istoriją, kaip vidurinės mokyklos baigimo proga su savo draugais surengė kreminių pyragaičių valgymo konkursą. Karolis Wojtyła prisipažino tą kartą suvalgęs 18 pyragaičių, tačiau varžybų visgi nelaimėjęs.

Popiežiaus išgirti kreminiai pyragaičiai buvo kepami dabar jau nebeveikiančioje kepyklėlėje, buvusios A. Mickevičiaus gatvelės ir Turgaus aikštės sankryžoje. 1936 m. jos konditeris Karolis Hagenhuberas į miestą buvo atvykęs iš Vienos. Nors autentiškosios kepyklėlės neliko, šiandien Vadovicėse nerasi popiežiškųjų pyragaičių nesiūlančios kavinės. Kai kuriuose Lenkijoje siūlomuose kreminiuose pyragaičiuose randama romo pėdsakų, tačiau šv. Jono Pauliaus II pamėgtųjų recepte alkoholio nebuvo. Taip pat svarbu žinoti, kad originalus kremas būdavo gaminamas, nenaudojant grietinėlės.

Nuotraukos šaltinis: akademiasmaku.pl

Ingredientai:

Tešlai:

250 gramų miltų

250 gramų sviesto

125 mililitrų vandens

1 valgomasis šaukštas acto

Žiupsnelis druskos

(tešlai galima naudoti ir parduotuvėje perkamus bemielės sluoksniuotos tešlos lakštus)

Kremui:

1 litras pieno

5 kiaušinio tryniai

1 stiklinė cukraus

1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

1 stiklinė miltų

Gaminimas:

Iš miltų, vandens, druskos ir acto suformuoti vientisą tešlą. Gautą masę 30 minučių palaikyti šaldytuve, po to iškočioti, formuojant stačiakampį. Subadyti gautą stačiakampį šakute ir tose vietose uždėti plonus sviesto griežinėlius, panaudojant trečdalį viso sviesto. Tuomet usukti tešlą ir uždengus maistine plėvele įdėti 15 minučių į šaldytuvą. Išėmus išvynioti, iškočioti ir vėl pakartoti tą patį dar du kartus. Po to padalinti tešlą į dvi lygias dalis, iškočioti jas ir suformuoti du panašaus dydžio stačiakampius. Įdėti juos į aliejumi išteptą skardą ir kepti 10-12 min 220 laipsnių orkaitėje. Iškepus atsargiai išimti tešlos lakštus. Tešla neturėtų byrėti, visgi, jei taip atsitiks arba dėl patogumo, galima susmulkinti vieną lakštą mažesniais gabalėliais, kurie vėliau bus panaudojami pyrago viršui. Iškepusius tešlos lakštus palikti, kad atvėstų.

Dvi stiklines pieno sumaišyti su stikline miltų ir išplaktais tryniais. Likusiame piene ištirpinti stiklinę cukraus ir vanilinį cukrų. Tuomet pieną, kuriame tirpintas cukrus, šildyti ant silpnos ugnies. Kai masė ims tirštėti, po truputį maišant supilti likusį pieną, permaišytą miltais ir tryniais. Nuolat maišyti, kad abi dalys susilietų.  Kai bus gauta vientisa masė, nustoti kaitinti, palikti, kad atvėstų. Jau atvėsusį pudingą pilti ant vieno tešlos lakšto, viršų uždengti sutrupėjusiu/supjaustytu antruoju tešlos lakštu. Tuomet kepinį įdėti kelioms valandoms į šaldytuvą. Prieš patiekiant supjaustyti pyragą mažesniais gabalėliais ir apibarstyti cukraus pudra.

Rekomenduojame skanauti patiems ir dalintis su artimais!

Parengė Emilija Karčevska