Kęstučio Vanago / BFL nuotrauka

Tuoj tuoj artėjančios Kūčios ir Kalėdos, kantraus laukimo mokytojos, pakvies šeimos apsuptyje sutikti šviesą po advento ilgumo ir tamsumo. Žinote, kas man tiesiog netveriant kailyje smagu šiemet? Balta balta žiema, pastaraisiais metais per didžiąsias metų pabaigos šventes tapusi tikra retenybe.

Balta žiema mane visuomet nukelia ir į visuomet baltas Kūčias bei Kalėdas vaikystėje pas močiutę, pas senelį į kaimą. Nors būdama vaikas to nesupratau, bet jau augdama vis stipriau jausdavau, kad tas Kūčių baltumas, jų šventumas, jų gilumas sovietmečiu mano seneliams būdavo pirmiausia viltingų pokyčių akimirka. Jie kartodavo: tuoj viskas bus geriau, tuoj viskas pasikeis, tuoj Dievas viskam duos pagalbą. Tokios nepaprasto šviesumo būdavo jų mintys susėdus prie stalo įspindus Vakarei ir dalijantis plotkelę.

Bet apie ką aš čia. Mano močiutė buvo puiki šeimininkė, ir išmokė ji mane tikrai puikių dalykų. Ir ačiū jai už tai. Vienas jų – mokėjimas mėgautis silke ir klasiškai ją paruošti. Daug tų receptų močiutė turėjo, ir eksperimentuodavome mudvi su ja nuolat, bet receptų paprastumas, sugyvenimas su tuo, kas po ranka, ir yra tai, ko niekada nesinori keisti.

Šarūno Mažeikos / BFL nuotrauka

Klasikinė silkė su obuoliais

2 silkių filė juostos 

1 obuolys

2 kiaušiniai

1 marinuotas agurkas

1 svogūnas

2 šaukštai natūralaus jogurto arba grietinės

šaukštas garstyčių grūdelių

pusė citrinos

Obuolį nulupkite, sėklalizdžius pašalinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir tuoj pat nuspauskite ant jų citrinos sulčių. Smulkiais kubeliais supjaustykite agurką, kiaušinius, svogūną, krėskite jogurto ar grietinės ir gerai išmaišykite, atvėsinkite. Į pailgą silkinę sudėliokite nedideliais gabalėliais supjaustytą silkę ir užtaisykite paruoštu pagardu.

Klasikinė silkė su džiovintais baravykais 

2 silkių filė juostos 

2 saujos džiovintų baravykų

1 svogūnas 

aliejaus 

druskos

maltų juodųjų pipirų

Džiovintus grybus išmirkykite, pavirkite keletą minučių, nukoškite, supjaustykite plonomis juostelėmis. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Į įkaitintą su aliejumi keptuvę dėkite svogūnus, trumpai pakepinkite, kol taps skaidrūs, tada berkite baravykų juosteles, pasūdykite, dėkite pipirų ir kepkite, kol suminkštės. Atvėsinkite. Išdėliokite silkinėje smulkintus silkių gabalėlius ir dėkite ant viršaus pagardo.

Klasikinė silkė su svogūnais ir morkomis

2 silkių filė juostos

1 stambi morka 

1 svogūnas 

4 šaukštai natūralaus pomidorų padažo 

aliejaus

druskos

maltų juodųjų pipirų

Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Morką sutarkuokite stambia tarka. Pakepinkite pirma svogūnus, tada sutarkuotą morką su aliejumi, kol suminkštės, pasūdykite. Pabaigoje krėskite pomidorų padažo ir gardinkite maltais juodaisiais pipirais. Pagardą atvėsinkite. Silkių filė supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į silkinę, dėkite atvėsusio pagardo.

Silkė, marinuota su apelsinais

2 silkių filė juostos 

1 apelsinas 

1 raudonasis svogūnas 

Marinatui: 

6 šaukštai alyvuogių aliejaus 

žiupsnis maltų muskatų riešutų

sauja šviežių kalendrų lapelių

šaukštas rudojo cukraus 

šaukštas sojų padažo

šaukštas vynuogių acto

kelios kadagių uogos

žiupsnis citrininių pipirų

druskos

Silkę supjaustykite gabalėliais, svogūną – pusžiedžiais. Apelsiną nulupkite, padalinkite skiltelėmis, pasmulkinkite. Paruoškite marinatą: visas jo dalis sumaišykite ir puode kiek pakaitinkite tolygiai ištirpindami cukrų. Atvėsinkite. Į indą klokite dalį svogūnų, apelsinų, silkės gabalėlių, tuomet – vėl svogūnų, apelsinų. Užpilkite marinatu ir palikite pabūti šaldytuve keletą valandų.

Silkė su duonos trupiniais

2 silkių filė juostos

1 mangas

1 šviežias agurkas

pusė raudonojo svogūno

sauja šviežių kalendrų lapelių

keli griežinėliai citrinos

1 aitrusis pipiras

3 riekės sudžiūvusios duonos

aliejaus

druskos

Ant skardos paklokite kepimo popierių. Sudžiūvusią duoną sutrupinkite kiek galėdami smulkiau. Pašlakstykite aliejumi, pasūdykite, šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C temperatūros, ir kepkite 15 min. Ištraukite, leiskite atvėsti ir duoną sutrinkite iki trupinių smulkintuvu.

Sunokusį mangą, agurką ir pusę svogūno supjaustykite kubeliais, sukapokite aitrųjį pipirą (sėklas nubraukite peiliu, jeigu jums atrodys per aštru). Imkite silkinę, viename krašte dėkite silkių gabalėlių, kitame – daržovių, per vidurį – duonos trupinių. Gardinkite citrinos griežinėliais ir kalendrų lapeliais.