2010 01 07

bernardinai.lt

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

2 min.

Šokoladinai ir vaniliniai „džiūvėsėliai“ – Biscotti

 

Biscotti – tai tokie sausainiai, kurie truputį panašūs į mūsuose mėgstamus džiūvėsėlius. Pagrindinė jų ypatybė yra ta, kad jie kepami du kartus. Pirmiausia orkaitėje yra iškepamas pailgas pyragas – batonas, kuris yra su raikomas riekelėmis. Tuomet riekelės išdėliojamos kepimo skardoje ir dar apie 10 minučių kepamos orkaitėje.

Biscotti receptų yra labai įvairių, bet dažniausiai jie kepami su migdolais. Na o mes Jums siūlome šokoladinių ir vanilinių „džiūvėsėlių“ receptus, kurie tikrai nėra sudėtingi.

Šokoladiniai Biscotti

Jums reikės:

125 g juodojo šokolado;
200 g rudojo cukraus;
3  kiaušinių;
250 – 300 g miltų;
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių;
1 šaukštas vanilinio cukraus;
150 g lazdyno riešutų;

Paruošimas:

Lazdyno riešutus pakepinkite 180˚C karštumo orkaitėje 12 – 15 min. Labai svarbu stebėti, kad riešutai nesudegtų. Tuomet juos išimkite iš orkaitės ir palikite 5 – 10 min., kad atvėstų. Po to nulupkite jų luobeles ir sukapokite.

Šokoladą susmulkinkite virtuvinio kombaino pagalba arba sutarkuokite smulkia trintuve. Jei tarkuosite trintuve, tuomet šokoladą geriau kurį laiką palaikykite šaldytuve, kad sušaltų. Šaltas šokoladas ne taip greitai tirps rankose.

Susmulkintą šokoladą sumaišykite su miltais, kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir smulkintais riešutais.

Kitame inde gerai išplakite kiaušinius su cukrumi. Šią masę sumaišykite su miltų, šokoldado ir riešutų mase. Išminkykite tešlą. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir iš kiekvienos suformuokite du apie 30 cm ilgio ir apie 10 cm pločio batonėlius.

Sudėkite batonėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 35 – 40 min. iki 150˚C įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje.

Iškepus išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti apie 10 min. Tuomet dar šiltus batonėlius suraikykite apie 2 cm storio riekelėmis, išdėliokite jas kepimo skardoje ir dar kepkite 15 min. iki 150˚C įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje.

Iškepusius atvėsinkite.

Biscotti su pistacijomis ir džiovintomis vyšniomis

Jums reikės:

135 g cukraus;
2 kiaušinių;
Žiupsnelis druskos;
2 šaukštų vanilinio cukraus;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
250 – 300 g miltų;
60 g išlukštentų pistacijų;
70 g džiovintų vyšnių;

Paruošimas:

Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, žiupsneliu druskos ir vaniliniu cukrumi.

Į kiaušinių ir cukraus masę suberkite apie 250 g persijotų miltų, kepimo miltelius ir išmaišykite. Suberkite išlukštentas pistacijas ir džiovintas vyšnias. Jei tešla limpa prie rankų įberkite dar miltų.

Padalinkite tešlą į dvi dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiokite apie 30 cm ilgio ir apie 10 cm pločio batonėlius. Juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite 150°C karštumo orkaitėje 30 – 35 min., vidurinėje orkaitės lentynoje.

Iškepus ištraukite iš orkaitės ir palikite apie 10 min., kad atvėstų. Tuomet suraikykite batonėlius apie 2 cm storio riekelėmis. Riekeles išdėliokite skardoje ir dar kepkite 10 – 15 min., 150°C karštumo orkaitėje, vidurinėje orkaitės lentynoje.

Receptai ir nuotrauka – Justinos Ramanauskienės