

2016 01 26
bernardinai.lt
Vidutinis skaitymo laikas:
Anksčiau pas mus beveik nežinomas produktas pamažu tampa vis populiaresnis. Bolivinės balandos jau galima įsigyti ir prekybos centruose, jas importuoja ir Lietuvoje pakuoja mūsų įmonės. Kita vertus, nenuostabu, kad kynva taip populiarėja – tai itin universalus ir naudingas produktas.
Kynva primena grūdinę kultūrą (ir prekybos centruose jos ieškokite būtent grūdų-makaronų skyriuje), tačiau iš tiesų tai – bolivinės balandos, natūraliai paplitusios ir augančios Anduose, sėklos. Jei kalbėtume apie kynvos skonį – jis neišraiškingas, galima sakyti, kad neutralus, todėl iš jos galima gaminti įvarius patiekalus: desertus, šaltus ir karštus užkandžius, troškinius, salotas, naudoti vietoj mėsos troškiniuose.
Pats augalas užauga iki vidutinio žmogaus ūgio. Ant aukšto šviesiai žalio stiebo – apvalūs lapai ir sėklų lizdai.
SAVYBĖS
Kynva – labai svarbus proteinų (baltymų) šaltinis, ypač rekomenduojamas vegetarams, nes kynvos baltymų grandinė labai artima mėsos grandinei. 100 g kynvos yra mangano, taip pat fosforo,vario, magnio. Bolivinių balandų sėklos – vertingas maistas sergantiesiems diabetu – turi itin žemą glikemijos indeksą (35), todėl nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Išsami kynvos sudėtis (100 g produkto):
Baltymai – 14.12 g
Vanduo – 13.28 g
Riebalai – 6.07 g
Maistinės skaidulos (celiuliozė) – 7 g
Angliavandeniai – 57,16 g
Kaloringumas – 368 kcal
Vitaminai:
Vitaminas А– 1 µg
Vitaminas В1– 0,36 mg
Vitaminas В2 – 0,318 mg
Vitaminas В3 (PP) – 1,52 mg
Vitaminas В5– 0,772 mg
Vitaminas В6 – 0,487 mg
Vitaminas В9 – 184 µg
Vitaminas С – 6,8 mg
Vitaminas Е – 2,44 mg
Cholinas – 70,2 mg
Mikroelementai ir mineralai:
Geležis – 4,57 mg
Kalis – 563 mg
Kalcis – 47 mg
Magnis – 197 mg
Manganas – 2,033 mg
Varis – 590 µg
Natris – 5 mg
Selenas – 8,5 µg
Fosforas – 457 mg
Cinkas – 3,1 mg
Bolivinės balandos sėklos pasižymi beveik idealia aminorūgščių proporcija, dideliu kalcio ir geležies kiekiu. Kynva lengvai virškinama. Svarbiausia, kad ji neturi glitimo, todėl tinka alergiškiems žmonėms. Jei kalbėtume paprasta kalba, tai kynva – ir duona, ir pienas, ir bulvė, ir kiaušinis viename – t.y. visų šių produktų reikalingiausios maistinės medžiagos yra viename produkte – kynvoje. Be to, šis produktas yra labai gerai įsisavinamas. Kynvoje riboflavino, ląstelienos, angliavandenių ir folio rūgšties daugiau negu kviečiuose, miežiuose ir ryžiuose. Kynvoje yra pakankamas kiekis lizino – aminorūgšties, kuri skatina geresnį kalcio pasisavinimą, o tai savo ruožtu yra būtina saugant stiprius kaulus, plaukus ir dantis.
Būna skirtingų spalvų: juodos, tamsiai rudos, raudonos, rožinės, gelsvos, baltos. Baltos ir didesnės sėklos vertinamos labiausiai. Atidarius pakelį, jei norime laikyti ilgiau nei mėnesį, reikia dėti į šaldytuvą.
KAIP PARUOŠTI?
Kynva lengvai paruošiama maistui: pirmiausia sėklas gerai perskalaukite šaltame vandenyje, tada suberkite į švarų šaltą vandenį (santykiu 1:2) ir virkite apie 15 min. Išvirusi kynva gerokai „padidėja“, pakeičia formą – kruopos tampa spiralės formos, yra traškios. Prieš verdant galima sėklas apkepti keptuvėje.
Kynva receptuose gali būti pakeičiama vietoj avižų. Išvirtos kruopos, sumaišytos su vaisiais, riešutais ir/ar medumi, gali tapti puikiais pusryčiais. Vegetariškuose patiekaluose kynva dažnai naudojama dėl tekstūros.
KELETAS RECEPTŲ
Salotos su kynva ir petražolėmis
Jums reikės: ¾ stiklinės kynvos, 1 ½ stiklinės citrinos sulčių, 1 arb.š. alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės smulkintų petražolių lapelių, nedidelio agurko.
Gaminimas. Bolivinę balandą gerai perplauname ir išverdame. Jei išvirus dar liko vandens kruopose, jį nukošiame. Citrinų sultis sumaišome su alyvuogių aliejumi, įberiame druskos ir pipirų (pagal skonį). Supjaustome agurką, sudedame į kynvą, suberiame petražoles ir užpilame citrinų-aliejaus padažo.
Grybų ir bolivinės balandos plovas
Jums reikės: 500 g. bolivinės balandos, 50 g. alyvuogių aliejaus, 3 skiltelių česnako, 200 g pievagrybių, ½ pakelio petražolių, baltojo svogūno galvos, 500 ml sultinio.
Gaminimas. Susmulkintus pievagrybius pakepiname aliejuje – iki kol pakvips grybais. Tada suberiame kubeliais susmulkintą svogūną – dar pakepiname, kol svogūnas suminkštės. Grybus ir svogūnus sumaišome su išvirtomis bolivinėmis balandomis, įdedame susmulkintą česnaką ir dar šiek tiek pakepiname. Užpilame sultinio ir sumažinę ugnį kepame dar apie 15 min., nuolatos maišydami. Pačioje pabaigoje suberiame petražoles. Jei mėgstate aštriai – galite įsidėti pasmulkinto aštriojo pipiro.
Pomidorų ir bolivinės balandos sriuba
Jums reikės: 1.7 l sultinio, 100 g kynvos, 4 didelių prinokusių pomidorų, 2 bulvių, 2-3 vidut. svogūnų, 1 morkos, ketvirtadalio vieno saliero koto, 2 skiltelių česnako, ryšelio petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminimas. Visų pirma išverdame bolivinę balandą. Svogūną, salierą, morką ir bulves supjaustome nedideliais kubeliais, o pomidorus – vidutinio dydžio kubeliais. Storadugniame puode įkaitiname aliejų ir sudedame susmulkintus morką, svogūną ir salierą. Pakepiname apie 10 min. Tada sumetame pomidorus, sumažiname ugnį ir kepame dar apie 5 min. Užvirinkite sultinį, į jį sumeskite gerai nukoštas išvirtas bolivines balandas ir bulves. Pavirkite apie 15 min. Tada sumeskite patroškintas daržoves ir virkite dar apie 10 min. Pasmulkinkite petražoles ir česnakus – juos užberkite ant sriubos prieš patiekdami.
Bolivinės balandos su vyšniomis ir graikiniais riešutais
Jums reikės: 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės kynvos, 1,5 stiklinės vyšnių be kauliukų (gali būti ir šaldytos), ½ stiklinės graikinių riešutų, 2 šaukštų cukraus, ½ arb.š. malto cinamono, 4 šaukštai skysto medaus.
Gaminimas. Išverdame bolivinę balandą. Graikinius riešutus (nesmulkintus) 5 min pakepiname sausoje keptuvėje. Vyšnias sumaišome su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate šaldytas uogas, nusunkite atšildžius susidariusį skystį). Į išvirusią kynvą sudėkite uogas ir riešutus, užplkite pienu, įmaišykite medaus.
Skanaus!
Pasidalink su kitais naudodamasis patogiais mygtukais straipsnio pradžioje. Ir nepamiršk paremti!