

2017 05 02
bernardinai.lt
Vidutinis skaitymo laikas:
![]() |
Sveikatos specialistai neslepia – cholesterolis vis labiau apauga mitais ir nepagrįstomis nuostatomis. Nors per didelis cholesterolio kiekis organizme tikrai yra svarbus rizikos veiksnys, prisidedantis prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo, gydytojai ir vaistininkai pataria pirmiausia atlikti reikalingus tyrimus ir įsivertinti asmeninę riziką.
VUL Santariškių klinikų gydytoja kardiologė, prof. Žaneta Petrulionienė sako, kad cholesterolis vis dar stipriai apipintas mitais. Gydytoja pabrėžia, jog svarbu mažinti ne patį cholesterolį, o jo perteklių.
„Normos ribose esantis cholesterolis organizmui žalos nedaro, netgi priešingai, jis turi savo funkciją. Vis dėlto, viršijus normą, cholesterolis ima kenkti – tampa rizikos veiksniu, prisidedančiu prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo. Pirminės širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos duomenimis, pirmoje vietoje pagal rizikos veiksnių paplitimą yra būtent padidėjęs cholesterolis (diagnozuotas net 89 proc. programos dalyvių). Antroje vietoje buvo arterinė hipertenzija, trečioje vietoje – pilvinis nutukimas“, – problemos mastą komentuoja gydytoja.
Anot „Eurovaistinės“ vaistininkės Jolitos Bespalovienės, cholesterolį, kaip ir kitus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, nuosekliai stebėti ir įsivertinti turėtų kiekvienas žmogus. Tik žinant savo kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje ir kūno masės indeksą, galima nustatyti, kokio gyvenimo būdo reikėtų laikytis.
VUL Santariškių klinikų gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė priduria, kad dieta yra pirmoji priemonė, siekiant sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Vis dėto ji padeda ne kiekvienam, įtakos turi genetiniai veiksniai ir bendros organizmo savybės.
„Nustačius didesnį cholesterolio kiekį asmenims, kurių šeimoje yra dažnesni insulto ar infarkto atvejai, padidėjusio kraujospūdžio nulemtos ligos, iš karto rekomenduojamas racionas, kuris turi mažesnį cholesterolio kiekį ir tokio raciono rekomenduojama laikytis ne mažiau kaip 3 mėnesius. Po to pakartotinai atliekamas riebalų kraujyje tyrimas ir žiūrima, kaip pasirinktas maitinimosi būdas veikia kraujo riebalus. Net jeigu ir nepasiektas reikšmingas sumažėjimas, reikia tęsti tokį maitinimosi būdą, bet jau į cholesterolio lygio korekciją yra įtraukiami ir vaistai“, – sako gydytoja dietologė.
Kaip sumažinti cholesterolio kiekį su mitybos pagalba?
Anot mitybos specialistės, mažinant cholesterolio kiekį su mitybos pagalba, galioja paprasta taisyklė – pašalinti iš raciono gausiai riebalų turinčius maisto produktus.
„Reikėtų rinktis liesesnių rūšių mėsą be matomų riebalų, liesesnius pieno produktus, nevalgyti jūros gėrybių, kurios turtingos cholesterolio. Sveikame racione turi būti pakankamai tirpių skaidulų, t. y. košių, daržovių, kurios sujungia cholesterolį, esantį maiste, ir pašalina jį iš organizmo. Be to, kasdien reikėtų išgerti bent 1–1,5 litrą vandens ir vengti transriebalų, kurių mūsų racione atsiranda su kepiniais, margarinu, produktais, kurie ruošiami verdant aliejuje“, – pataria gydytoja dietologė.
Apie kraujo tyrimą dėl cholesterolio
Sveikatos specialistai primena, kad atlikus kraujo tyrimą dėl cholesterolio (dar vadinamą lipidograma), laboratorija pateikia kelis skirtingus rodiklius. Analizuodami paciento tyrimų rezultatus, daugiausia dėmesio gydytojai paprastai skiria mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio rodikliui. Pagal Europos kardiologų draugijos naująsias rekomendacijas, labiausiai mažinti MTL ir siekti mažiausios normos reikia didžiausios rizikos pacientams.
Atlikus kraujo tyrimą, laboratorija pateikia ir 3 kitus skaičius. Jų išaiškinimas ir sveikos normos yra tokios:
Pasidalink su kitais naudodamasis patogiais mygtukais straipsnio pradžioje. Ir nepamiršk paremti!