Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Norite prisidėti prie pokyčių? Nepamirškite -> Paremti
Atsinaujiname. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Bet galite paremti.

2023 04 01

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

3 min.

Ar jau ragavote batatų? Savaitgalio pietums – trys receptai

Batatai
Pexels.com nuotrauka

Saldžiosios bulvės, arba batatai, užburia savo skoniu, tekstūra, spalva ir maistine verte. Jie greitai paruošiami, o pagardinę juos įvairiausiais sveikais priedais paruošite skanų, maistingą ir kulinarinę kasdienybę paįvairinantį patiekalą.

Gardinami net desertai

Nors tarp lietuvių populiariausios išlieka tradicinės bulvės, nebijantieji eksperimentų vis dažniau atranda saldžiąsias bulves, dar kitaip vadinamas batatais.

Batatai – sveikatai naudingos daržovės, kurias verta įtraukti į kasdienį savo racioną. Juose gausu vitamino A, C, B6, magnio, kitų sveikatai palankių medžiagų. Valgant šias daržoves galima pastiprinti imunitetą, regėjimą, netgi pagerinti virškinimą. Be to, virtuvėje jos panaudojamos itin universaliai. Kaip ir iš tradicinių bulvių, taip ir iš batatų galima gaminti košes, kepti jas orkaitėje, gardinti įvairiausius troškinius. O kadangi šios bulvės pasižymi saldžiu skoniu – jomis gardinami netgi desertai, ypač pyragai. Visgi vienas paprasčiausių ir skaniausių saldžiųjų bulvių paruošimo būdų – jas iškepti orkaitėje ir įdaryti įvairiausiais priedais.

Batatai
Unsplash.com nuotrauka

3 įdarytų batatų receptai

Įdaryti batatai – ne tik paprastai, greitai, bet ir taupiai pagaminami. Ruošiant šį patiekalą tinka patys įvairiausi šaldytuve esantys likučiai: konservuotos daržovės, mėsa, sūris, net ir džiovinti vaisiai. O tokį patiekalą pasiruošite vos per gerą pusvalandį. Visgi jeigu fantazijos pritrūko – štai trys įdarytų batatų receptai.

Batatai su datulėmis ir gorgoncolos sūriu

Jums reikės: 1 kg batatų, 200 g džiovintų datulių, 300 g  gorgoncolos sūrio, 1 a. š.  druskos, 30 ml alyvuogių aliejaus.

Gaminimas: pašalinkite datulių kauliukus, supjaustykite jas ir sudėkite į dubenį. Berkite kubeliais supjaustytą gorgoncolą ir viską išmaišykite. Batatus nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Pagardinkite druska ir ant jų pilkite alyvuogių aliejaus. Vėliau paruoštus šakniavaisius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 minutes 180°C temperatūroje. Iškepusius batatus traukite iš orkaitės, ant jų uždėkite paruošto datulių ir gorgoncolos įdaro. Grąžinkite skardą į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių.

Orkaitėje kepti meksikietiški batatai

Jums reikės: 800 g batatų, 1,5 a. š. druskos, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 100 g raudonųjų svogūnų, 150 g konservuotų kukurūzų, 150 g raudonųjų paprikų, 200 g virtų juodųjų pupelių, 1 ⁄ 2 a. š. druskos, 1 ⁄ 4 a. š. maltų pipirų, 1 aštriosios paprikos.

Gaminimas: nuplaukite batatus, juos nusausinkite ir supjaustykite išilgai. Pagardinkite druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, tuomet uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 minučių 200°C temperatūroje. Tuo metu sumaišykite smulkiai pjaustytus svogūnus, kukurūzus, paprikas, pupeles, druską, pipirus ir aitriąsias paprikas. Ištraukite batatus iš orkaitės, nuimkite foliją, ant batatų dėkite įdaro ir pašaukite į orkaitę dar 5–8 minutėms.

Batatai su tofu sūriu ir špinatais

Jums reikės: 1 kg batatų, 1,5 a. š. druskos, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 250 g špinatų, žiupsnelio druskos, 200 g rūkyto tofu sūrio, 1 ⁄ 4 a. š. maltų pipirų, 1 ⁄ 4 a. š. maltų aitriųjų paprikų, 50 ml vandens.

Gaminimas: nuplaukite batatus, juos nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Pagardinkite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite paruoštus batatus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 25–30 minučių 180°C temperatūroje. Špinatus sudėkite į gilesnę keptuvę, įpilkite vandens ir žiupsnelį druskos. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 1–2 minutes. Nuimkite dangtį, sudėkite kubeliais supjaustytą rūkytą tofu sūrį, pipirus ir maltas aitriąsias paprikas, viską gerai sumaišykite. Išimkite saldžiąsias bulves iš orkaitės, dėkite ant jų paruošto įdaro ir pašaukite į orkaitę dar 10 minučių.

Parengta pagal „Publicum“ informaciją.

Norite nepraleisti svarbiausių naujienų? Prenumeruokite naujienlaiškį:

Atsinaujiname

Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų.

Norite prisidėti prie pokyčių?

Paremkite