2023 01 29
Vidutinis skaitymo laikas:
Aštrūs desertai – kodėl gi ne?

Aitrieji pipirai dažniausiai asocijuojasi su sočiais patiekalais, kurie maloniai šildo gomurį. Tačiau kulinarijos pasaulyje šie pikantiški priedai vis dažniau tampa neatsiejamu ingredientu ruošiant desertus. Nuo ledų ir padažų iki karšto šokolado, vaisių bei pyragų – vos žiupsnelis aitriųjų arba juodųjų pipirų mėgstamiausią skanėstą gali pakelti į kitą lygį.
Pipirai – atsvara saldumui
Virtuvės šefai diktuoja kulinarijos tendencijas įgyvendindami netradicinius derinimo sprendimus. Ruošiant desertus vis dažniau cinamoną, kardamonus ir imbierą keičia arba papildo baltieji ir juodieji pipirai bei įvairių rūšių aitriosios paprikos.
Pikantiški skoniai desertams suteikia kartais taip trūkstamą atsvarą saldumui. Nors pipirų naudojimas ruošiant saldžiuosius patiekalus gali atrodyti gana keistai, tokio pobūdžio skanėstai pasižymi itin subalansuotu skoniu. Juk kadaise druska ir karamelė atrodė nesuderinamai, tačiau šiandien tai yra klasikinis derinys.
Maisto gamybos ekspertė BRIGITA BARATINSKAITĖ atkreipia dėmesį, kad kai kurios pipirų rūšys desertams gali būti per daug intensyvios, tad patariama pradėti eksperimentuoti pasirenkant silpnesnio aštrumo pipirus. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad aštriausios šviežio pipiro dalys yra viršūnėlė ir sėklos, todėl jų ruošiant desertus patariama nenaudoti.
Pipirai išsiskiria ne tik savo išvaizda, skoniu, bet ir ruošiant maistą atsiskleidžiančiomis skonių natomis, jų panaudojimo spektras – labai platus.
„Klasika tapę juodieji pipirai virs puikia atsvara vaisiams, kurie turi daug saldumo. Jeigu bijote juos naudoti kepiniams ar ledams, pabandykite užberti žiupsnelį pipirų ant vaisių ir įsitikinkite, ar ši kombinacija jums patinka. Baltieji pipirai gamyboje skirtingai apdorojami, tad ir jų skonis yra šiek tiek kitoks. Jie pasižymi ne tokiu dideliu intensyviu ir kiek salstelėjusiu poskoniu, todėl puikiai dera su kitais intensyvesniais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, gvazdikėliai ar imbieras. Aštraus skonio pipirai, tokie kaip kajenai, sustiprina šokolado ir karamelės skonį“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Naudojant pipirus desertams ruošti B. Baratinskaitė siūlo pradėti nuo mažo žiupsnelio arba gabalėlio ir vėliau didinti kiekį pagal poreikį. Ketvirtadalis arbatinio šaukštelio aitriųjų pipirų gali paryškinti kitus patiekalo ingredientus ir subalansuoti saldumą. Ekspertė dalijasi trimis paprastais receptais.

Pikantiškas šokoladinis „braunis“
Reikės: 200 g juodojo šokolado, 100 g sviesto, 200 g cukraus, 4 kiaušinių, arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų kakavos miltelių, žiupsnelio susmulkintų raudonųjų aitriųjų pipirų dribsnių, žiupsnelio šaukštelio maltų kajenų pipirų, 130 g miltų, žiupsnelio druskos.
Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ištirpinkite šokoladą bei sviestą nedideliame puode ir išmaišykite iki vientisos masės. Šokoladą atidėkite į šalį, kad atvėstų iki kambario temperatūros. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską, o kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų. Į plakinį suberkite kakavos miltelius, kajenų pipirus ir susmulkintas aitriąsias paprikas, išplakite iki vientisos masės. Berkite miltus su druska ir galiausiai atvėsusį šokolado mišinį. Kepkite maždaug 35 minutes.
Šis šokoladinio „braunio“ receptas atkeliavo iš Meksikos, kurioje aitriuosius pipirus derinti su juoduoju šokoladu yra gana įprasta. Tokiu pačiu principu galite pipirais pagardinti karštą šokoladą, bet kokį šokoladinį pyragą ar šokoladinį kremą tortui aptepti.
Aštrūs sausainiai su zefyrais
Reikės: 220 g rudojo cukraus, 2 kiaušinių, 100 g sviesto, 200 g juodojo šokolado, 125 g miltų, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, šaukšto cinamono, arbatinio šaukštelio druskos, arbatinio šaukštelio aitriųjų pipirų, žiupsnelio smulkintų kajenų pipirų, 85 g šokolado drožlių, 12 didelių zefyrų (marshmellows).
Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Išplakite rudąjį cukrų ir kiaušinius. Ištirpinkite šokoladą bei sviestą ir leiskite atvėsti. Atvėsusį šokoladą maišykite į kiaušinių ir cukraus mišinį. Sudėkite visus sausus ingredientus, aitriuosius pipirus ir gerai išmaišykite. Sudėkite šokolado drožles ir ant kepimo skardos suformuokite 12 sausainių. Kepkite 13 minučių. Ant kiekvieno sausainio uždėkite pirštais suspaustą zefyrą ir apkepkite dar 30 sekundžių.
Jeigu nemėgstate zefyrų, galite jų tiesiog nedėti arba pakeisti liofilizuotomis avietėmis, kurios suteiks sausainiams šiek tiek daugiau traškumo ir rūgštumo. Zefyras šiuose sausainiuose subalansuoja intensyvias pipirų ir juodojo šokolado natas, suteikia kreminę tekstūrą.

Keptas ananasas su juodaisiais pipirais
Reikės: didelio ananaso, 2 žaliųjų citrinų žievelės ir sulčių, puodelio graikiško jogurto, šaukšto stambiai maltų juodųjų pipirų, pusės puodelio medaus, šaukšto ryžių acto, žiupsnelio druskos.
Gaminame: ananasą nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išpjaukite šerdį. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių arba kol gražiai apskrus. Tuo metu sumaišykite tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę ir sultis kartu su graikišku jogurtu ir pagardinkite žiupsneliu druskos. Vėliau paruoškite pipirų ir medaus sirupą. Į nedidelį puodą supilkite medų, ryžių actą ir stambiai maltus juoduosius pipirus. Kaitinkite ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol padažas sutirštės ir sušils. Norėdami patiekti, lėkštes ištepkite žaliųjų citrinų jogurtu, apdėliokite ananasais ir pagardinkite pipirų medumi. Skanaus!
Parengta pagal „Headline“ informaciją.
Naujausi

Gydytojas dietologas: daugeliui omega-3 riebalų rūgščių trūksta, nors to nė nejaučiame

Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadas papildytas septyniais naujais reiškiniais

Velykų misterijos uždangą praskleidus. Pokalbis su dr. A. Giniūniene

VU bibliotekoje bus eksponuojamos pirmosios lietuviškos knygos – M. Mažvydo ir M. Daukšos katekizmai

Persekiojamas kas septintas krikščionis pasaulyje

Naujai mąstyti apie karą

Amfetaminas – dvylikos, depresija ir paranoja – keturiolikos. Martyno kova už blaivumą

Išgyvenusieji ir neišdavusieji. „Vaikų akcija“ Kauno gete 1944 m. kovo 27–28 d.

Meno istorikė dr. R. Janonienė: „Man asmeniškai ypač svarbūs buvo Bernardinų ansamblio restauravimo darbai“

Aktorė J. Jankelaitytė: „Leiskime savo vidiniam vaikui kartais išeiti pasivaikščioti“

Gyvenimas gyvenime
