2023 03 11
Vidutinis skaitymo laikas:
Gardūs, skalsūs ir nebrangūs patiekalai Kovo 11-osios savaitgaliui

Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos, savaitgalį nei tradiciniais lietuviškais patiekalais? Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais – skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia – daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai.
Norisi greitai ir skaniai? Pasigaminkite naminio kastinio
Nepriklausomybės atkūrimo dieną verta išbandyti tautinės virtuvės patiekalus, lietuvių pamėgtus nuo seno. Tam, kad pasigamintumėte skanią šventinę lietuvišką vakarienę – daug pastangų nereikia. Pavyzdžiui, užkandžiui ar lengvai vakarienei galite patiekti paprasčiausių su lupena virtų bulvių ir žemaitiško kastinio. Šį pagardą namuose pasigaminti itin paprasta. Jam reikės tik sviesto, grietinės, kmynų, smulkintų česnakų ir druskos.
Tad dalijamės ne tik žemaitiško kastinio, bet ir kitų lietuviškų patiekalų receptais.
Žemaitiškas kastinys
Kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį ir sukamaisiais judesiais pamaišykite mediniu šaukštu. Į sviestą įdėkite 2 šaukštus grietinės ir toliau maišykite sukamaisiais judesiais. Kai sviestas ir grietinė susimaišys, dėkite dar 2 šaukštus grietinės ir vėl maišykite – šį procesą kartokite tol, kol nebeliks grietinės. Jei matote, kad maišant susidaro sviesto gumulėlių, dubenį perkelkite virš karštų garų ir sukamaisiais judesiais maišykite toliau. Kai masė taps vientisa ir tiršta, įmaišykite į ją kmynus, smulkintus česnakus ir žiupsnelį druskos. Paruoštą kastinį palaikykite šaldytuve bent valandą.

Ypač traškūs bulviniai blynai
Bulviniai blynai – patiekalas, kuriam sunku atsispirti. Ypač žvarbią dieną, kai norisi jaukaus ir šildančio maisto. Šis patiekalas yra ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas, be to, jam nereikia įmantrių ingredientų. Nors bulvinius blynus namuose pasigaminti moka daugelis, norint, kad jie būtų ypač traškūs, galima pasinaudoti keliomis paprastomis gudrybėmis.
Traškiems bulviniams blynams reikės: 650 g bulvių, 100 g miltų, 1 kiaušinio, 150 ml pieno, 1 a. š. druskos, 50 g sviesto, 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus, grietinės (patiekti).
Gaminimas: bulves nuskuskite ir sutarkuokite – galite tai daryti ir elektrine bulvių tarkavimo mašina, ir paprasta burokine tarka. Tarkius užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, gerai išmaišykite ir nusunkite. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite miltus ir viską išplakite plakimo šluotele iki vientisos masės. Į tešlą įmaišykite gerai nusausintas tarkuotas bulves, tuomet įberkite druskos ir dar kartą viską išmaišykite mediniu šaukštu. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir, kai keptuvė bus ganėtinai įkaitusi, iš paruoštos tešlos formuokite norimo dydžio bulvinius blynus. Kepkite juos po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie švelniai paruduos ir taps traškūs. Iškepusius blynus perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Patiekite su grietine.


Virtiniai su spirgučių įdaru
Dar vienas abejingų nepaliksiantis tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį savaitgalį verta pasigaminti namuose, – virtiniai su spirgučių įdaru. Šis patiekalas yra kilęs iš Aukštaitijos. Aukštaičiai nuo seno garsėjo savo miltiniais patiekalais: virtiniais, koldūnais, skryliais, blynais. Žinoma, aukštaičiai neapsieidavo ir be papildomų pagardų: miltinius patiekalus gardindavo saldžiais ir nesaldžiais padažais, spirgučiais ir kitais pagardais.
Virtiniams reikės: 500 g miltų, 200 ml vandens, žiupsnelio druskos, 2 v. š. sėlenų; įdarui: 250 g rūkytų lašinių, 2 didelių svogūnų, 1 kiaušinio trynio, 2 g šviežių petražolių, žiupsnelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas: į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir ją sunku minkyti, įberkite dar šiek tiek miltų. Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite. Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus ir kiekvieną jų suplokite iki plono apvalaus blynelio. Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, tuomet užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar 15–20 minučių. Patiekite su grietine.
Parengta pagal „Publicum“ informaciją.
Naujausi

Filosofė O. Šparaga: „Baltarusijoje vyksta pokyčiai, kurių negalima atšaukti“

Atsisveikinimas su fotomenininku Algimantu Žižiūnu

Venancijus Ališas ir Petras Babickas. Brazilija – jų likimas

Baimė prarasti darbą trukdo apsiginti nuo smurto

Virtuali paroda, skirta Algirdo Statkevičiaus 100-osioms gimimo metinėms

Popiežiaus maldos intencija balandžio mėnesiui

Iš nuolatinio „aš nežinau“ gimstanti poezija. Apie W. Szymborskos eiles ir išlaisvinantį humoro jausmą

Jeruzalės Sopulingoji

Mykolas Elvyras Andriolis. Iš saulėtosios Italijos – į 1863-iųjų sukilimo verpetą

E. Gudas: Lietuvos aristokratų tinklas nukentėjęs labiausiai

Abatas Mauro-Giuseppe Lepori – vienuolis, kurio širdis pasaulio dydžio
