Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Norite prisidėti prie pokyčių? Nepamirškite -> Paremti
Atsinaujiname. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Bet galite paremti.

2023 03 25

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

3 min.

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: paprasta, gardu ir sveika

Unsplash.com nuotrauka

Kišas – klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, tinkamas tiek pietums, tiek vakarienei. Be to, dėl tvirtos struktūros ir išlaikomo skonio jį galima dėti į priešpiečių dėžutes, tad pravers mokantis ar iškylaujant.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. EDITA GAVELIENĖ teigia, kad į kišus dedami špinatai – itin vertinga lapinė daržovė, o nemėgstantieji šviežių gali juos panaudoti įvairiems apkepams ar kišams, kurie, pagardinti varške ar sūriais, taps visaverčiu baltymų šaltiniu.

Špinatai – vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuke

Špinatus galima dėti į glotnučius ar salotas, gardinti jais sriubas, troškinius bei apkepus. Pasak gydytojos dietologės, jie maistingi ir nekaloringi, todėl gali būti kasdienio mitybos raciono dalis: „Kaip ir visose žalios spalvos daržovėse, špinatuose yra polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio, kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per parą mums reikalingos magnio bei geležies normos.“

Tačiau pagrindinė špinatų nauda – didelis kiekis juose esančių foliatų, augaluose esanti vitamino B9, t. y. folio rūgšties, forma. „Šis vitaminas labai svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms, o ypač reikalingas besilaukiančioms moterims. Tad šalia kitų superdaržovių špinatai patenka į vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuką“, – teigia E. Gavelienė. Ji priduria, kad atsargiai špinatus turėtų vartoti asmenys, kurie serga podagra ar artritu, taip pat tie, kuriems gresia rizika dėl inkstų akmenų susidarymo, nes špinatuose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.

Špinatai. Pexels.com nuotrauka

Sūris – naudingas, tik svarbus jo kiekis

Tiek minkštieji, tiek kietieji sūriai mėgstami Viduržemio jūros regiono tautų, o Prancūzijoje, pasižyminčioje didžiule sūrių įvairove, jie skanaujami ypač dažnai. Lietuvoje juos mėgstame tarkuoti ant kepinių ar dėti į troškinius, salotas, ant sumuštinių. Tačiau gydytoja dietologė E. Gavelienė pažymi, kad verta atsižvelgti tiek į sūrio riebumą, tiek į suvartojamą jo kiekį: fermentinio sūrio dienos norma – nykščio dydžio, tačiau jei sūriu gardžiuojamės retai, jo suvalgyti vienu kartu galima ir daugiau.

„Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio. Sūris yra puikus produktas, kuriame randama baltymų, A ir B grupės vitaminų, taip pat kalcio, fosforo, gausu aminorūgščių, lipidų bei baltymų. Tik svarbu išlaikyti proporcijas ir sūriu gardinti patiekalus, tačiau nepaversti pagrindiniu patiekalo turiniu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo – užkandžio – poziciją“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

Pixabay.com nuotrauka

Turint šaldytuve špinatų ir sūrio kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia šeimai iškepti gardų kišą, į kurį galima dėti įvairias daržoves, kitų žalumynų likučius: „Prancūzišką kišą paprastai sudaro 3 sluoksniai: tešlos pagrindas, įvairūs priedai ir ant viršaus pilamas kiaušinių plakinys. Išbandykite sveikatai palankesnį variantą – be tešlos, bet tokį pat gardų.“

Kišas su špinatais ir pievagrybiais

Reikės: 200 g špinatų, 250 g pievagrybių, 100 g fetos sūrio, 1/3 puodelio tarkuoto fermentinio sūrio, 4 kiaušinių, 1 skiltelės smulkinto česnako, 1 puodelio pieno, 2 šaukštų kepimo aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti: įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Nuplautus pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais. Susmulkinkite česnaką. Į keptuvę įpilkite aliejaus, suberkite pievagrybius, česnaką. Kepkite pabarstytus druska grybus ant vidutinės kaitros, kol iš keptuvės išgaruos drėgmė. Patepkite aliejumi apvalų kepimo indą. Į jį sluoksniuokite pievagrybius, špinatus ir trupintą fetą. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, pipirus ir pieną. Kiaušinių plakinį supilkite į kepimo indą ant špinatų, grybų ir fetos. Kišą įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 50 minučių arba kol viršus taps aukso spalvos.

Parengta pagal „Integrity PR“ informaciją.

Norite nepraleisti svarbiausių naujienų? Prenumeruokite naujienlaiškį:

Atsinaujiname

Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų.

Norite prisidėti prie pokyčių?

Paremkite