2022 08 27
bernardinai.lt
Skaitymo ir žiūrėjimo laikas:
Įsimylėti Meksiką nuo pirmo kąsnio: lėkštėje – skoningoji tinga

Vienas paveikiausių būdų patirti kitą kultūrą – ragauti jos nacionalinę virtuvę. Nors Lietuvoje gausu įvairių tautinių grupių, o jų kulinarinis paveldas jau spėjo čia įsitvirtinti, įdomu ragauti dar nepažintą, egzotišką skonių dermę. Septyniolika metų Lietuvoje gyvenantis meksikietis GERMANAS DEGOLLADO BRITO kviečia kartu leistis į prieskonių įvairove paskanintą kelionę. Pažintį su Meksikos virtuve jis siūlo pradėti nuo paprastos, bet meksikiečių itin mėgstamos tingos.
G. Degollado Brito Meksiką ir chemijos inžinieriaus darbą paliko nugalėjus troškimui keliauti. Jaunystėje aplankius Vakarų Europą, o dabar išnaršius Aziją ir Afriką, keliautoją traukė Rytų Europa, posovietinės šalys. Taip likimas jį atvedė į Lietuvą. Susižavėjęs gamta, žmonėmis, kultūra ir keturiais metų laikais, Germanas Meksiką išmainė į Vilnių. Kaip pats sako, prieš atvykdamas į Lietuvą nieko apie ją nežinojo, todėl džiaugiasi galėjęs pats atrasti šią šalį ir jos žmones be išankstinių stereotipų.
G. Degollado Brito prisimena – jam atvykus į Lietuvą, čia buvo vos keli meksikiečiai, tačiau dabar yra susikūrusi nemaža bendruomenė – apie septyniasdešimt meksikiečių visoje Lietuvoje. G. Degollado Brito sako, kad svarbiausia šventė jiems – Meksikos Nepriklausomybės diena rugsėjo 15-ąją, kuri dažnai pažymima vaišinantis meksikietišku maistu, dainuojant dainas ir šokant tautinius šokius.



Gyvendamas Lietuvoje G. Degollado Brito nusprendė dalintis ispanų kalbos žiniomis ir įkūrė Ispanų kalbos namus. Dėstydamas ispanų kalbą pastebi, kad nemažai lietuvių susidomėję ne tik ispanų kalba, bet ir kraštais, kuriuose ja kalbama. Dėstytojas šypsosi – pastebėję, kad tuose kraštuose žmonės sunkiai kalba angliškai, jie renkasi patys išmokti ispanų kalbą. G. Degollado Brito pastebi, kad lietuviai labai imlūs šiai kalbai, o geriau pramokę šneka labai gražiai, taria švariai ir be akcento.
Jis juokauja, kad ispanų kalbą mokytis tikrai lengviau nei lietuvių. „Galvoju, kad ispanų kalba labai draugiška, kaip ir ja kalbantys žmonės“, – sako Lietuvoje gyvenantis meksikietis. Jis ne tik moko ispanų kalbos, bet ir vaišina meksikietiškais valgiais.
Meksikietiška virtuvė – bene garsiausia ryškiausių skonių ambasadorė. Čia verda aromatų ir prieskonių įvairovė. Vietinių civilizacijų – majų ir actekų – gamybos būdus ilgainiui papildė skirtingų kolonizatorių virtuvių ypatumai, tačiau daug produktų po pasaulį paplito būtent iš Meksikos. Meksikiečiams galima dėkoti už pomidorus, kukurūzus, paprikas, avokadus ir kitas daržoves, vaisius. Kakava ir šokoladas taip pat atkeliavo iš Meksikos.
G. Degollado Brito pasakoja, kad daugeliui visada atrodo, jog meksikietiški patiekalai yra aštrūs, tačiau tai nėra tiesa. Nors pagrindinis meksikietiškos virtuvės ingredientas yra aitrusis pipiras ar paprika, ne visada patiekalas bus aštrus. Meksikoje yra įvairių aitriųjų pipirų rūšių, o kai kurios patiekalui suteikia tik skonio. Naudojant skirtingas aitriųjų pipirų rūšis galima ruošti mėsą ir kitus valgius. Vienas žinomiausių meksikietiškų padažų molė taip pat gaminamas skaninant begale skirtingų aitriųjų pipirų rūšių, viename katile derančių net su bananais ir šokoladu. G. Degollado Brito prasitaria, kad būtent molė yra jo mėgstamiausias meksikietiškas patiekalas.
Meksikoje gausu regioninių skirtumų – tai atsispindi ir maisto gamyboje. Šiaurinėje Meksikos dalyje paplitusios ganyklos, todėl ten daugiausia ruošiami mėsos patiekalai. Pietryčiuose negailima aštrių prieskonių, o Meksikos įlankose populiari žuvis ir jūros gėrybės. Nepaisant regioninių skirtumų, daugelyje meksikietiškos virtuvės receptų neapsieinama be aitriųjų pipirų ir paprikų, česnako, svogūnų, raudonėlių ar kalendros – juos naudoja ir G. Degollado Brito.
Meksikietiškoje virtuvėje svarbūs kukurūzai. Plačiausiai jie naudojami gaminant tortilijas. Iš kukurūzų miltų paruoštos tortilijos meksikiečiams – kaip lietuviams duona. Todėl daugelis tradicinių meksikiečių patiekalų – įdaryta ir susukta kukurūzų tortilija. Tačiau skirtingai paruoštos tortilijos turi savo atskirą pavadinimą.
G. Degollado Brito supažindina su tradiciniu vištienos patiekalu – tinga. Kaip pats juokauja, tinga tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei – bet kokia proga, bet kuriuo metu. Šį patiekalą paruošti labai paprasta, bet svarbu nepamiršti pagrindinio ingrediento – Chile Chipotle. Tai džiovintos aitriosios paprikos su specialiai paruoštu padažu. G. Degollado Brito nesidrovi dėti daugiau aštrumo ir sako pastebintis, kad lietuviai vis labiau pamilsta aštrų maistą.
Tinga – meksikietiškas vištienos patiekalas
0,5 kg vištienos krūtinėlės
1 morka
1 salieras
1 kg pomidorų
0,5 kg svogūnų
1 skardinė „Chile Chipotle“ pipirų
1 saldžioji paprika
pomidorų pasta
kvapiųjų pipirų žirneliai
džiovinti raudonėliai
džiovinti bazilikai
džiovintos kalendros
tortilijos
grietinė
1 avokadas
Projektą iš dalies finansuoja Tautinių mažumų departamentas.
Naujausi

Rašytoja S. Aleksijevič: „Putinas manęs nenustebino. O rusų žmonės stebina“

Kard. S. Tamkevičiaus pašaukimas (XX). Irtis prieš laikmečio purslotą srovę padėjo „ora et labora“

„Siekiu, kad kiekvieno kataliko švelni širdis būtų gražiai sužeista Dievo meile.“ Kunigui Liudui Serapinui – 100

Knygos apie Antrojo pasaulinio karo padarinius

Kur tai ką tik mačiau? Apie papiktinusius, pasipiktinusius ir papiktinimą

Kun. G. Satkauskas: ligos kryžiaus visi bijome, bet gulint ligoninės lovoje jis gali tapti artimiausiu bičiuliu

Rokiškio kraštas: trys dvarai, viena kelionė

Architektas A. Gučas: Vilnius virsta kažkuo panašiu į Katarą ar Kuveitą, tik gerokai provincialesniu pavidalu

Prof. B. Galdikas – apie baltiškas šaknis ir naujausią savo mokslinių tyrimų kryptį – išnykimą

Dviguba šventė: VU Idėjų observatorijos atidarymas ir J. Urbono paroda „Mėnesienologija“

Popiežius paguldytas į ligoninę chirurginei operacijai
