Vidutinis skaitymo laikas:

2 min.

Kun. R. Doveika virtuvėje: mintys apie artėjančias šventes ir šamo kotletų receptas Kūčioms

„Kiekvienas savo namuose turime sakralią erdvę – virtuvę. Ji paprastai „pakenčia“ tik vieną žmogų – šeimininkę arba šeimininką. Bet tokios šventės kaip Kūčios ar šv. Kalėdos visuomet virtuvėje suburia visą šeimą. Ir tai yra labai džiugu, nes maistas, jo ruoša ir valgymo kultūra mums taip pat yra krikščioniško lobyno dalis“, – sako Vilniaus Šv. Juozapo parapijos klebonas kun. Ričardas Doveika.

Kulinaro specialybę turintis dvasininkas „Bernardinų“ komandos narius priėmė į savo virtuvę. Mums besilaikant visų saugumo ir fizinio atstumo reikalavimų, kunigas Ričardas papasakojo apie savo vaikystės ir šiandienos Kūčias, saugomas tradicijas ir 2020 metais išryškėjusią tikrąją šv. Kalėdų prasmę.

Be to, pašnekovas pasidalijo šamo kotletų receptu. Pasak kunigo Ričardo, šis patiekalas patiks net ir tiems, kurie žuvies paprastai nemėgsta.

Apie visa tai – aukščiau pateiktame vaizdo įraše. O kol klausysitės dvasininko kulinaro pasakojimų, minėtųjų kotletų galėsite pasigaminti ir patys.

Kun. Ričardo Doveikos pagaminti šamo kotletai. „Bernardinai.lt“ nuotrauka

Šamo kotletams pagaminti reikės:

500 g malto šamo;

100 g sviesto;

200 g PANKO džiūvėsėlių;

2 vnt. kiaušinių;

2 g kario miltelių;

6 g druskos;

Šviežių čiobrelių.

Gaminimo eiga:

Į atvėsintą malto šamo masę dedame karį ir druską. Išminkome. Atskiriame maltos masės gabaliukus, į juos dedame sviesto ir formuojame kotletus. Suplakame kiaušinį su druska ir čiobreliais. Tame plakinyje ir džiūvėsėliuose pavoliojame kotletus, tada kelioms minutėms dedame į šaldytuvą.

Puode ar gilesnėje keptuvėje įkaitiname didesnį kiekį aliejaus ir kepame kotletus, kol šie gražiai apskrus. Paskui dedame į skardą. Kai jie atvėsta, įkaitiname orkaitę ir kepame kotletus 180 laipsnių temperatūroje („su vėjeliu“ režimu) 10 min.

Tiekiame su bulvių koše ar kitu jūsų mėgstamu garnyru.