2023 03 28
Vidutinis skaitymo laikas:
Nuo ko priklauso kavos skonis?

Daugelis iš mūsų savo dienos negalėtų įsivaizduoti be kavos – šiuo gėrimu mėgaujamės rytais ar susitikę su draugais. Šiais laikais turime galimybę rinktis iš itin plataus kavos asortimento, tačiau kartais pasitaiko ir tokių situacijų, kai tas pats gėrimas šiek tiek pakeičia savo skonį. Taip nutinka dėl įvairių veiksnių – šį kartą aptarsime pagrindinius iš jų.
Kavos pupelės
Tikriausiai akivaizdu, kad pirmiausia šių gėrimų skonis priklauso nuo kavos pupelių. Svarbu, iš kur jos yra kilusios, kokiomis sąlygomis buvo auginamos, kaip nurinktos ir sandėliuojamos – kiekvienas šis aspektas lemia tam tikras ypatybes, tad egzistuoja daugybė skirtingų pupelių rūšių. Verta atsižvelgti ir į jų skrudinimo lygį, kuris taip pat lemia tam tikras skonio savybes. Lengvai paskrudintos pupelės turi švelnų skonį, tačiau nestokoja ir rūgštumo. Vidutinis skrudinimas skoniui suteikia daugiau pusiausvyros – tokie gėrimai bus saldesni. Stipriai skrudintos pupelės atkreips dėmesį dėl tamsios savo spalvos – jos dažniausiai yra kartesnės ir intensyvesnės.
Maltos kavos rupumas
Siekiant išgauti geriausią pupelių skonį, labai svarbu jas tinkamai sumalti, atsižvelgiant į kavos gėrimo ruošimo būdą. Kuo ilgiau bus plikoma kava, tuo smulkiau turėtų būti malamos pupelės. Tai reiškia, kad espresso kavai skirtas pupeles reikėtų sumalti smulkiau, o juodai kavai – stambiau. Atsižvelgdami į šią informaciją galėsite tas pačias pupeles atrasti iš naujo. Rupumo lygį galima reguliuoti tiek patiems, tiek patikint šį darbą automatiniams kavos aparatams. Su jais iš arčiau galėsite susipažinti paspaudę šią nuorodą.
Kavos šviežumas
Kaip ir daugelis kitų produktų, kava taip pat turi savo galiojimo laiką. Visgi jį numatyti yra ganėtinai sudėtinga: dažniausiai tik nuriję pirmuosius gurkšnius, galime suprasti, kad vis dėlto reikėtų pasirūpinti naujomis atsargomis.
Jei renkatės maltą kavą, ją reikėtų laikyti sandariai, saugant nuo drėgmės, karščio ir šviesos. Tačiau norintiesiems nuolat mėgautis šviežiu skoniu ir aromatu, patariama pirkti pupeles ir patiems jas susimalti. Tiesa, toks procesas reikalauja kiek didesnių pastangų, todėl galima pagalvoti ir apie alternatyvius sprendimus. Pavyzdžiui, el. parduotuvėje Pigu.lt kapsuliniai kavos aparatai susilaukia itin didelio pirkėjų susidomėjimo. Tokie prietaisai suteikia galimybę labai paprastai išbandyti pačius įvairiausius gėrimų skonius, o jiems skirtos kapsulės dar ilgiau gali išsaugoti kavos šviežumą.
Vanduo
Iš vandentiekio atbėgantis vanduo gali būti kietas ir turėti tam tikrų skonio savybių, todėl jis gali šiek tiek pakoreguoti ir kavos skonį. Jei žinote, kad namuose vandens kokybė nėra pati aukščiausia, verta įsigyti filtrus arba kavą ruošti pasitelkiant iš parduotuvės įsigyta vandenį. Gaminant ją be aparatų svarbi bus ir vandens temperatūra: geriausia, jei jam užvirus, paliksite vandenį pastovėti kelias minutes ir tik tuomet jį užpilsite. Taip kava galės atskleisti visus savo skonius ir nebus per silpna.
Kavos aparatas
Nepriklausomai nuo to, kokio tipo kavos aparatas yra naudojamas, visus šiuos prietaisus reikia reguliariai valyti – jei pamiršite šį darbą, apie jį primins suprastėjęs kavos skonis. Labai svarbu išvalyti vidinius elementus, nuvalyti presą, ištuštinti, išplauti, nusausinti tirščių indą ir nuolat pašalinti kalkes. Dažniausiai visi šie procesai nebūna sudėtingi, tačiau jų suteikiama nauda yra labai akivaizdi.
Tai – svarbiausi veiksniai, lemiantys kavos gėrimų skonį. Jeigu pastaruoju metu jis jūsų nebetenkina, verta pagalvoti apie tam tikrus pokyčius: išvalykite šiems gėrimams ruošti skirtus prietaisus, pakeiskite gaminimo įpročius ir paieškokite naujų pupelių rūšių.
Naujausi

Baltijos valstybių užgrobimo byla JAV Kongrese 1953 metais – ką prisimename?

Arkivyskupo G. Grušo žinia apie kunigo K. Palikšos atvejį

Moterų vaidmuo siekiant įveikti skurdą ir badą

Popiežius: Afrika pasiūlys naujovių, lems ateities kelius

Psichoterapeutas E. Laurinaitis: pagyrimas – pagrindinis stimulas vaikui tobulėti

Tarp žurnalistų klausimų arkivysk. G. Grušui – ir dėl incidento su kun. K. Palikša Italijoje prieš daugiau kaip 10 metų

K. Malevskienė apie komunikaciją Bažnyčioje: krizių valdymo pirmoji taisyklė yra greitis ir tiesa

(Ne)išsipildžiusios M. Martinaičio poetinės pranašystės

Didysis Kretingos geradaris prelatas Pranciškus Juras

Kunigas R. Urbonavičius: Bažnyčiai reikia apsivalymo

Tikinčiųjų reakcija į Bažnyčios skandalą: būtinas nepriklausomas ir išsamus tyrimas
