Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Norite prisidėti prie pokyčių? Nepamirškite -> Paremti
Atsinaujiname. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Bet galite paremti.

2023 03 28

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

2 min.

Nuo ko priklauso kavos skonis?

Pexels.com nuotrauka

Daugelis iš mūsų savo dienos negalėtų įsivaizduoti be kavos – šiuo gėrimu mėgaujamės rytais ar susitikę su draugais. Šiais laikais turime galimybę rinktis iš itin plataus kavos asortimento, tačiau kartais pasitaiko ir tokių situacijų, kai tas pats gėrimas šiek tiek pakeičia savo skonį. Taip nutinka dėl įvairių veiksnių – šį kartą aptarsime pagrindinius iš jų.

Kavos pupelės

Tikriausiai akivaizdu, kad pirmiausia šių gėrimų skonis priklauso nuo kavos pupelių. Svarbu, iš kur jos yra kilusios, kokiomis sąlygomis buvo auginamos, kaip nurinktos ir sandėliuojamos – kiekvienas šis aspektas lemia tam tikras ypatybes, tad egzistuoja daugybė skirtingų pupelių rūšių. Verta atsižvelgti ir į jų skrudinimo lygį, kuris taip pat lemia tam tikras skonio savybes. Lengvai paskrudintos pupelės turi švelnų skonį, tačiau nestokoja ir rūgštumo. Vidutinis skrudinimas skoniui suteikia daugiau pusiausvyros – tokie gėrimai bus saldesni. Stipriai skrudintos pupelės atkreips dėmesį dėl tamsios savo spalvos – jos dažniausiai yra kartesnės ir intensyvesnės.

Maltos kavos rupumas

Siekiant išgauti geriausią pupelių skonį, labai svarbu jas tinkamai sumalti, atsižvelgiant į kavos gėrimo ruošimo būdą. Kuo ilgiau bus plikoma kava, tuo smulkiau turėtų būti malamos pupelės. Tai reiškia, kad espresso kavai skirtas pupeles reikėtų sumalti smulkiau, o juodai kavai – stambiau. Atsižvelgdami į šią informaciją galėsite tas pačias pupeles atrasti iš naujo. Rupumo lygį galima reguliuoti tiek patiems, tiek patikint šį darbą automatiniams kavos aparatams. Su jais iš arčiau galėsite susipažinti paspaudę šią nuorodą.

Kavos šviežumas

Kaip ir daugelis kitų produktų, kava taip pat turi savo galiojimo laiką. Visgi jį numatyti yra ganėtinai sudėtinga: dažniausiai tik nuriję pirmuosius gurkšnius, galime suprasti, kad vis dėlto reikėtų pasirūpinti naujomis atsargomis.

Jei renkatės maltą kavą, ją reikėtų laikyti sandariai, saugant nuo drėgmės, karščio ir šviesos. Tačiau norintiesiems nuolat mėgautis šviežiu skoniu ir aromatu, patariama pirkti pupeles ir patiems jas susimalti. Tiesa, toks procesas reikalauja kiek didesnių pastangų, todėl galima pagalvoti ir apie alternatyvius sprendimus. Pavyzdžiui, el. parduotuvėje Pigu.lt kapsuliniai kavos aparatai susilaukia itin didelio pirkėjų susidomėjimo. Tokie prietaisai suteikia galimybę labai paprastai išbandyti pačius įvairiausius gėrimų skonius, o jiems skirtos kapsulės dar ilgiau gali išsaugoti kavos šviežumą.

Vanduo

Iš vandentiekio atbėgantis vanduo gali būti kietas ir turėti tam tikrų skonio savybių, todėl jis gali šiek tiek pakoreguoti ir kavos skonį. Jei žinote, kad namuose vandens kokybė nėra pati aukščiausia, verta įsigyti filtrus arba kavą ruošti pasitelkiant iš parduotuvės įsigyta vandenį. Gaminant ją be aparatų svarbi bus ir vandens temperatūra: geriausia, jei jam užvirus, paliksite vandenį pastovėti kelias minutes ir tik tuomet jį užpilsite. Taip kava galės atskleisti visus savo skonius ir nebus per silpna.

Kavos aparatas

Nepriklausomai nuo to, kokio tipo kavos aparatas yra naudojamas, visus šiuos prietaisus reikia reguliariai valyti – jei pamiršite šį darbą, apie jį primins suprastėjęs kavos skonis. Labai svarbu išvalyti vidinius elementus, nuvalyti presą, ištuštinti, išplauti, nusausinti tirščių indą ir nuolat pašalinti kalkes. Dažniausiai visi šie procesai nebūna sudėtingi, tačiau jų suteikiama nauda yra labai akivaizdi.

Tai – svarbiausi veiksniai, lemiantys kavos gėrimų skonį. Jeigu pastaruoju metu jis jūsų nebetenkina, verta pagalvoti apie tam tikrus pokyčius: išvalykite šiems gėrimams ruošti skirtus prietaisus, pakeiskite gaminimo įpročius ir paieškokite naujų pupelių rūšių.

Norite nepraleisti svarbiausių naujienų? Prenumeruokite naujienlaiškį:

Atsinaujiname

Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų.

Norite prisidėti prie pokyčių?

Paremkite