2023 05 27
Vidutinis skaitymo laikas:
Nusibodo įprasti šaltibarščiai? Išbandykite kitus šio patiekalo variantus

Šaltibarščiai šiltuoju metų laiku, o ypač karštomis vasaros dienomis – įprastas patiekalas ant dažno mūsų pietų stalo. Tačiau jei pabodo tradiciniai šaltibarščiai arba norisi naujų skonių, siūlome išbandyti penkis skirtingų šaltibarščių receptus, kuriuos rekomenduoja dietistė Vaida Kurpienė.
Be to, šie šaltibarščių receptai atitinka sveikesnės mitybos taisykles. Tad nauda bus keleriopa – ne tik pasimėgausite nauju skoniu, bet ir gausite vertingų maisto medžiagų bei suvalgysite sveikesnį patiekalą.
Įdomu, kad prieš šimtą metų šaltibarščių sudėtis gerokai skyrėsi nuo tų, kuriuos šiandien laikome tradiciniais, tai yra kurių pagrindą sudaro kefyras arba rūgpienis, burokėliai ir agurkai bei svogūnų laiškai su krapais.
Pavyzdžiui, 1934 m. išleistame vadove šeimininkėms „Virėja“ šaltibarščių pagrindą sudaro raugalas iš juodos ruginės duonos, ruginių miltų ar agurkų sūrymo, jaunų burokų kambliukai (stiebai), agurkai, krapai, svogūnų laiškai ir grietinė. Nors dalis šimto metų senumo šaltibarščių ingredientų persikėlė ir į modernių šaltibarščių lėkštę, tačiau senamadžiame recepte neminima, kad prie šaltibarščių derėtų patiekti karštų virtų bulvių. (O gal tai buvo savaime suprantama?) Užtat 1934-ųjų „Virėjos“ šaltibarščių recepte privalu „vazoje turėti skyrium išvirtų vėžių kakliukų ir kojukių, ketvirtainiukais supjaustyto veršio kepsnio, pagaliau arškėto ir iššutintų kiaušinių“, kuriuos reikia užpilti pagaminta sriuba ir dar įdėti ledo.
Tačiau grįžkime prie žadėtų V. Kurpienės šaltibarščių variacijų. Tarp jų – receptai, kurie tiks ir negalintiems pieno produktų vartoti žmonėms ar veganams. Beje, dietistė rekomenduoja šaltibarščiams naudoti ne virtus, o šviežius burokėlius – taip juose išliks daugiau vitaminų ir bus gerokai mažiau cukrų nei virtuose. Taip pat sveikos mitybos specialistė įspėja nepervirti prie šaltibarščių tiekiamų bulvių, o geriausia jas virti su lupena – taip jose liks daugiau skaidulų, vitaminų bei mineralų.

Šaltibarščiai su avižų pienu ir virtomis bulvėmis
Avižų pienas – viena iš alternatyvų karvės pienui. Jis tinka besilaikantiesiems veganiškos mitybos, taip pat yra praturtintas vitaminu B ir puikus antioksidantas.
Gaminimas: į avižų pieną dedami šviežiai tarkuotas burokėlis, agurkai, svogūnų laiškai, krapai, kiaušinis, pilamos citrinų sultys. Valgoma su karštomis su lupena išvirtomis bulvėmis.
Žalieji šaltibarščiai su putpelių kiaušiniais
Nusibodo gaminti tradicinius rožinius šaltibarščius? Paruoškite žaliąją jų versiją, skanindami virtais putpelių kiaušiniais.
Reikės: kefyro, špinatų, agurkų, ridikėlių, svogūnų laiškų ir krapų, putpelių kiaušinių.
Gaminimas: špinatus maisto smulkintuvu sutriname kartu su kefyru. Į kefyro ir špinatų plakinį įpjaustome agurkų ir ridikėlių, dedame pjaustytų svogūnų laiškų bei krapų. Skaniname virtais putpelių kiaušiniais. Valgome su virtomis bulvėmis, virtomis su lupena.
Veganiški šaltibarščiai su tofu sūriu ir sojų pienu
Netikėtas, bet labai skanus derinys šaltibarščiuose – tofu sūris ir sojų pienas. Šiuos šaltibarščius siūloma išbandyti su batatų traškučiais ar virtomis / keptomis bulvėmis.
Reikės: 1 l nesaldinto sojų pieno, 1 ilgavaisio agurko, 50 g tofu sūrio, 1 citrinos sulčių, 0,5 tarkuoto šviežio burokėlio, kelių ridikėlių, svogūnų laiškų pagal skonį, krapų pagal skonį, juodosios druskos (ji turi kiaušinių poskonį) pagal skonį.
Gaminimas: į gaminimo indą supilame nesaldintą sojų pieną ir išspaudžiame citrinos sultis. Leidžiame pastovėti apie 10 min., kad masė sutirštėtų, ir suberiame burokėlius. Agurką, tofu sūrį ir žalumynus supjaustome ir lengvai maišydami suberiame į šaltibarščius. Pagardiname juodąja druska. Papuošiame pjaustytais ridikėliais ir krapais.

Pavasariu kvepiantys šaltibarščiai su kefyru ir ridikėliais
Ridikėliai – puikus kalio šaltinis, jie ypač naudingi tiems, kurie kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio.
Reikės: 1 l kefyro, 2 burokėlių, 5–6 ridikėlių, saujos svogūnų laiškų.
Gaminimas: burokėlius sutarkuojame. Ridikėlius ir svogūnų laiškus susmulkiname. Viską sudedame į indą ir užpilame kefyru.
Vaikų šaltibarščiai su keptomis bulvėmis
Jeigu jūsų mažieji reikalauja šaltibarščių, o jūs neturite daug laiko juos ruošti, siūlome greitą ir skanų variantą.
Gaminimas: į gaminimo indą pilame kefyrą, dedame smulkintą agurką, svogūnų laiškus, krapus, tarkuojame burokėlį (virtą, bet nepervirtą).
Bulves kepame orkaitėje: nuskutame, supjaustome skiltelėmis, sumaišome su šlakeliu aliejaus, druska, pipirais, saldžiųjų paprikų milteliais, česnakais, bazilikais. Kepame orkaitėje (195 °C) iki norimo apskrudimo (svarbu neperkepti).

Parengta pagal Sulieknek.lt.
Naujausi

Popiežius: Šventoji Dvasia – darnos pasaulyje, Bažnyčioje ir mūsų širdyse kūrėja

Politologas N. Maliukevičius: „Pagrindinis Rusijos propagandos taikinys yra Vakarų valia remti Ukrainos kovą“

Ir kunigas gali padaryti sunkių nuodėmių

Patarimai prieš egzaminus: kaip pasitikti ramiai?

Dievo ginklai – ne haubicos, ne tankai ir ne siekis žudyti

Sekmadienio meditacija. Ar tikrai mums trūksta tikėjimo?

Artėja naujosios Sekminės

Negraužkite savęs už tinginiavimą

Popiežius: prašykime naujų Sekminių sau, Bažnyčiai ir pasauliui

Romanas „Kartografai“: realybę keičiantys popieriniai miestai

Vasaros stovyklos: ko reikia ne tik smagiam, bet ir saugiam vaikų poilsiui?
