Sunku skaityti? Padidink tekstą, spausdamas ant aA raidžių straipsnio pradžioje. Perskaitei lengviau? Nepamiršk -> Paremti
Neįskaitai? Spausk teksto didinimo mygtuką. Paremk. Ačiū!

2023 03 19

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

3 min.

Paukštienos dienos proga – įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Višta
Pexels.com nuotrauka

Kovo 19-ąją minima Tarptautinė paukštienos diena. Šios dienos minėjimas prasidėjo JAV, o vėliau išpopuliarėjo ir kitose šalyse. Lietuviai pirmenybę teikia vištienai, ji po kiaulienos pasirenkama dažniausiai.

Įdomybės apie paukštieną ir kiaušinius

Pasak mėsos technologo GINTARO BAČKOVO, vištienos populiarumas, palyginti su kitomis paukštienos rūšimis, jo nestebina.

„Vištiena yra itin universali mėsa, nusipirkus vieną paukštį iš jo galima pagaminti daugybę patiekalų: nuo sriubos, kepsnelių iki sumuštinių ar troškinio. Be to, vištieną lengva paruošti, skirtingi prieskoniai ir marinatai ją gali atskleisti vis kitaip“, – teigia G. Bačkovas.

Tačiau, anot jo, kitas paukštienos rūšis taip pat verta įtraukti į kasdienį racioną – kiekviena pasižymi skirtingomis maistinėmis medžiagomis.

„Visa paukštiena yra ypač geras baltymų šaltinis, tačiau kalakutienoje yra mažiausiai kalorijų ir riebalų, daugiau niacino ir vitamino B6 nei vištienoje. O antienoje yra daugiau riebalų, todėl ir jos skonis intensyvesnis, šiek tiek primenantis žvėrienos, joje yra daugiau geležies ir cinko. Žinoma, tiek paukštienos skonis, tiek maistinė vertė priklauso nuo jos gaminimo būdo, pasirinktos dalies, mėsos kokybės“, – pasakoja G. Bačkovas ir dalijasi mažiau žinomais faktais apie paukštieną.

Kiaušiniai
Pexels.com nuotrauka

Populiacija. Vištos yra labiausiai paplitusi naminių paukščių rūšis. Skaičiuojama, kad jų pasaulyje yra daugiau nei bet kurių kitų paukščių ir net… žmonių.

Kiaušinio lukšto spalva. Nors esame pratę prie rudos ar baltos spalvos vištų kiaušinių, tačiau jų būna įvairesnių, pavyzdžiui, žalsvų, melsvų ar rožinių. Tačiau lukšto spalva neturi įtakos kiaušinio maistinei vertei ar skoniui, ji priklauso nuo paukščio veislės.

Antibiotikai – nebūtini. Vištas galima užauginti be antibiotikų, tačiau toks būdas užtrunka ilgiau ir yra brangesnis. Tam, kad paukščiai nesirgtų, ūkininkai turi užtikrinti kuo geresnes jų auginimo sąlygas ir visavertį lesalą.

Rekordas. Įprastai vištų kiaušiniai sveria apie 50–70 gramų. Tačiau Guinnesso rekordų knygoje užfiksuotas didžiausio vištos padėto kiaušinio svoris siekia net 454 gramus. Šis kiaušinis JAV buvo padėtas daugiau nei prieš 60 metų.

Žalias, bet saugus. Nors yra griežtai rekomenduojama nevalgyti termiškai neapdorotų kiaušinių dėl rizikos susirgti salmonelioze, viena išimtis yra. Žalius putpelių kiaušinius valgyti saugu, nes šių paukščių vidaus temperatūra yra aukšta. Be to, jų kiaušinius galima valgyti su visu lukštu, kuriame gausu kalcio, vitaminų A ir D.

Antis
Pexels.com nuotrauka

Receptai – nuo troškinio iki salotų

Jei kovo 19-ąją minėsite Paukštienos dieną, mėsos technologas siūlo išbandyti šių, savaitgalio pietums itin tinkančių, patiekalų receptus.

Vištienos ir perlinių kruopų maltinukai

Reikės: 400 g smulkintos vištienos, 150 g virtų perlinių kruopų, 1 sutarkuotos morkos, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 1 kiaušinio, druskos, pipirų, smulkintų krapų, aliejaus kepti, grietinėlės (nebūtina).

Gaminimas: dubenyje sumaišykite visus ingredientus ir iš jų formuokite norimo dydžio kukulius. Juos dėkite į vidutiniškai įkaitintą keptuvę, šiek tiek suplokite ir kepkite iš abiejų pusių maždaug po 5 minutes. Jei norite, maltinukus galite aplieti riebia grietinėle ir dar kelias minutes patroškinti uždengtoje keptuvėje. Tiekite su bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis.

Antienos salotos su šilauogėmis

Reikės: 2 antienos krūtinėlių su oda, 400 g salotų mišinio, 1 puodelio šviežių šilauogių, 1/2 puodelio smulkintų migdolų, 1/4 puodelio trupinto ožkos sūrio, 1/4 puodelio balzamiko acto.

Gaminimas: anties krūtinėlę įtrinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite keptuvę ir joje kepkite antieną odele į apačią apie 4–5 minutes, kol oda taps auksinė ir traški. Tuomet mėsą apverskite ir kepkite dar 3–4 minutes. Tada antieną išimkite iš keptuvės ir kelioms minutėms atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje sumaišykite salotų mišinį, šilauoges, pjaustytus migdolus ir trupintą ožkos sūrį. Apšlakstykite salotas balzamiko užpilu ir sumaišykite. Tuomet plonai supjaustykite antieną ir jos gabaliukus sudėkite į salotas.

Kalakutienos troškinys

Reikės: 450 g virtos ir susmulkintos kalakutienos filė, 1 smulkiai supjaustyto svogūno, 2 griežinėliais supjaustytų morkų, 2 susmulkintų česnako skiltelių, 2 šaukštų miltų, 2 puodelių sultinio, 2 šaukštelių džiovintų čiobrelių, 1 šaukštelio džiovintų rozmarinų, 1 laurų lapo, kelių saujų šaldytų žirnelių, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

Gaminimas: dideliame ketaus puode įkaitinkite aliejų ir į jį suberkite svogūnus bei morkas. Kepkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės, o tada suberkite smulkintus česnakus, juos pakepinkite dar minutę. Tuomet suberkite miltus, juos išmaišykite ir viską kartu kepkite 1–2 minutes. Po to į puodą lėtai supilkite sultinį, išmaišykite. Sudėkite virtą kalakutieną, prieskonius, leiskite troškiniui užvirti, o tada sumažinkite kaitrą. Troškinkite apie 30 minučių, suberkite šaldytus žirnelius, viską pavirkite dar 5 minutes ir tiekite.

Parengta pagal „Publicum“ informaciją.

Norite nepraleisti svarbiausių naujienų? Prenumeruokite naujienlaiškį:

Patinka tai, ką skaitai?

Pasidalink su kitais naudodamasis patogiais mygtukais straipsnio pradžioje. Ir nepamiršk paremti!

Paremsiu