2023 03 15
Vidutinis skaitymo laikas:
Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias – norint lengviau užmigti?

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, mėtos ar kiti prieskoniai ne tik pagardina ir papuošia maistą, bet yra ypač naudingi sveikatai.
Prižiūrėti paprasta
Šviežios prieskoninės žolelės ne tik atskleidžia įvairiausių patiekalų skonį, bet ir turi gydomųjų savybių. Jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų bei vitaminų. Reguliariai vartojamos žolelės padeda stiprinti organizmą, pašalinti toksinus ir išvengti nemalonių ligų. Be to, jas auginti namuose labai paprasta. Jei įsigijote augalą prekybos centre, kuriame jis nebuvo laikomas šaldytuve, parsinešę į namus vazonėlį galite iškart pastatyti tiesiog ant palangės. Jums tereikės du kartus per savaitę augalą palaistyti paprastu vandeniu iš čiaupo.
Vegetariškiems patiekalams pravers visos šviežios žolelės, jos suteiks pikantiškumo ir nuostabaus aromato. Mėsos patiekalus galima gardinti rozmarinais, bazilikais, petražolėmis, čiobreliais. Žuvies patiekalams itin tinka petražolės, rozmarinai, bazilikai ir mėtos. Desertai su pipirmėtėmis, mėtomis ir čiobreliais – puikus pasirinkimas mėgstantiems ryškius ir išskirtinius skonius.
Kiekviena žolelė – skirtinga nauda
Rozmarinai. Ši šviežia prieskoninė žolelė – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje šios žolelės nuo senų laikų naudojamos picai, makaronams, įvairiems apkepams gardinti. Taip pat rozmarinai itin dera jautienos patiekaluose. Šių žolelių tikrasis skonis atsiskleidžia pakaitinus. Vis dėlto piktnaudžiauti rozmarinais nereikėtų, mat jais gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.

Bazilikai. Natūralu, kad vieni prieskoniai yra populiaresni už kitus. Džiovintų bazilikų galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau šiuos augalus išties verta auginti ir vazonėliuose. Bazilikų lapeliuose gausu vitamino K. Be to, bazilikai pasižymi raminamuoju poveikiu. Jais gardinti galima pačius įvairiausius patiekalus, šios žolelės ypač tinka itališkiems patiekalams. Bazilikais gardinami padažai, mėsos patiekalai, makaronai, picos ir apkepai. Jų kvapiosios savybės itin priklauso nuo to, kokios veislės augalą nusipirkote: viena veislė patiekalui galite suteikti švelnų mėtų kvapą, kita – citrinų ar anyžių aromatą. Kad geriausiai atsiskleistų, bazilikais patiekalus gardinti reikėtų prieš pat gaminimo pabaigą.
Petražolės. Petražolės ne tik išsiskiria ryškiu skoniu, tačiau taip pat yra itin naudingos sveikatai. Jose esančioje folio rūgštyje yra daug B grupės vitaminų. Petražolėmis gardinamos salotos, sriubos, bulvių patiekalai. Petražolės, kitaip nei kitos žolelės, nėra intensyvaus skonio, jas galima valgyti tiek šviežias, tiek virtas ar troškintas.
Mėtos. Dažniausiai mėtos naudojamos arbatai ar įvairiems kokteiliams gardinti. Tačiau jas galima naudoti gaminant įvairius padažus, salotas, desertus. Tiesa, gardinant patiekalus, mėtų nereikėtų padauginti, mat skonis gali tapti pernelyg intensyvus. Šios žolelės ne tik nuostabiai kvepia, tačiau ir teigiamai veikia organizmą: padeda suaktyvinti smegenų veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti peršalimo simptomus.
Pipirmėtės. Šios šviežios prieskoninės žolelės – itin naudingos visiems, besirūpinantiems savo sveikata. Teigiama, kad pipirmėtės gerina virškinimą, padeda nuo pykinimo ir net menstruacijų skausmų. Jas pravartu vartoti, jei kankina galvos skausmas, užmigti neleidžia patiriamas stresas. Pipirmėtės suteikia maistui gaivaus skonio, tad šios prieskoninės žolelės itin tinka salotose, varškės sūriui, daržovių patiekalams bei desertams gardinti. Jų skonis ir kvapas gana intensyvus, aštrokas, todėl patiekalui gali užtekti vos kelių šio augalo lapelių.

Čiobreliai. Varvanti nosis, kosulys ir paraudusi gerklė – peršalimo simptomai, kurie nuotaiką sugadinti gali kiekvienam. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių, organizmą verta stiprinti įvairiais vitaminais. Čiobreliai – vitaminų A ir C šaltinis. Juose gausu naudingų medžiagų: vario, geležies. Kulinarijoje čiobreliais gardinami mėsos patiekalai, sriubos ir įvairūs padažai. Patiekalams ši prieskoninė žolelė suteikia intensyvų aromatą. Nuo senų laikų itin vertinama tiek šviežių, tiek džiovintų čiobrelių arbata.
Parengta pagal „Publicum“ informaciją.
Naujausi

Filosofė O. Šparaga: „Baltarusijoje vyksta pokyčiai, kurių negalima atšaukti“

Atsisveikinimas su fotomenininku Algimantu Žižiūnu

Venancijus Ališas ir Petras Babickas. Brazilija – jų likimas

Baimė prarasti darbą trukdo apsiginti nuo smurto

Virtuali paroda, skirta Algirdo Statkevičiaus 100-osioms gimimo metinėms

Popiežiaus maldos intencija balandžio mėnesiui

Iš nuolatinio „aš nežinau“ gimstanti poezija. Apie W. Szymborskos eiles ir išlaisvinantį humoro jausmą

Jeruzalės Sopulingoji

Mykolas Elvyras Andriolis. Iš saulėtosios Italijos – į 1863-iųjų sukilimo verpetą

E. Gudas: Lietuvos aristokratų tinklas nukentėjęs labiausiai

Abatas Mauro-Giuseppe Lepori – vienuolis, kurio širdis pasaulio dydžio
