Sunku skaityti? Padidink tekstą arba klausyk, spausdamas ant aA ar garsiakalbio straipsnio pradžioje. Nepamiršk -> Paremti
Neįskaitai? Klausyk. Patiko? Gali paremti. Ačiū!

2023 03 15

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

3 min.

Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias – norint lengviau užmigti?

prieskoniai, žolelės
Pexels.com nuotrauka

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, mėtos ar kiti prieskoniai ne tik pagardina ir papuošia maistą, bet yra ypač naudingi sveikatai.

Prižiūrėti paprasta

Šviežios prieskoninės žolelės ne tik atskleidžia įvairiausių patiekalų skonį, bet ir turi gydomųjų savybių. Jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų bei vitaminų. Reguliariai vartojamos žolelės padeda stiprinti organizmą, pašalinti toksinus ir išvengti nemalonių ligų. Be to, jas auginti namuose labai paprasta. Jei įsigijote augalą prekybos centre, kuriame jis nebuvo laikomas šaldytuve, parsinešę į namus vazonėlį galite iškart pastatyti tiesiog ant palangės. Jums tereikės du kartus per savaitę augalą palaistyti paprastu vandeniu iš čiaupo.

Vegetariškiems patiekalams pravers visos šviežios žolelės, jos suteiks pikantiškumo ir nuostabaus aromato. Mėsos patiekalus galima gardinti rozmarinais, bazilikais, petražolėmis, čiobreliais. Žuvies patiekalams itin tinka petražolės, rozmarinai, bazilikai ir mėtos. Desertai su pipirmėtėmis, mėtomis ir čiobreliais – puikus pasirinkimas mėgstantiems ryškius ir išskirtinius skonius.

Kiekviena žolelė – skirtinga nauda

Rozmarinai. Ši šviežia prieskoninė žolelė – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje šios žolelės nuo senų laikų naudojamos picai, makaronams, įvairiems apkepams gardinti. Taip pat rozmarinai itin dera jautienos patiekaluose. Šių žolelių tikrasis skonis atsiskleidžia pakaitinus. Vis dėlto piktnaudžiauti rozmarinais nereikėtų, mat jais gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.

Rozmarinai
Pexels.com nuotrauka

Bazilikai. Natūralu, kad vieni prieskoniai yra populiaresni už kitus. Džiovintų bazilikų galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau šiuos augalus išties verta auginti ir vazonėliuose. Bazilikų lapeliuose gausu vitamino K. Be to, bazilikai pasižymi raminamuoju poveikiu. Jais gardinti galima pačius įvairiausius patiekalus, šios žolelės ypač tinka itališkiems patiekalams. Bazilikais gardinami padažai, mėsos patiekalai, makaronai, picos ir apkepai. Jų kvapiosios savybės itin priklauso nuo to, kokios veislės augalą nusipirkote: viena veislė patiekalui galite suteikti švelnų mėtų kvapą, kita – citrinų ar anyžių aromatą. Kad geriausiai atsiskleistų, bazilikais patiekalus gardinti reikėtų prieš pat gaminimo pabaigą.

Petražolės. Petražolės ne tik išsiskiria ryškiu skoniu, tačiau taip pat yra itin naudingos sveikatai. Jose esančioje folio rūgštyje yra daug B grupės vitaminų. Petražolėmis gardinamos salotos, sriubos, bulvių patiekalai. Petražolės, kitaip nei kitos žolelės, nėra intensyvaus skonio, jas galima valgyti tiek šviežias, tiek virtas ar troškintas.

Mėtos. Dažniausiai mėtos naudojamos arbatai ar įvairiems kokteiliams gardinti. Tačiau jas galima naudoti gaminant įvairius padažus, salotas, desertus. Tiesa, gardinant patiekalus, mėtų nereikėtų padauginti, mat skonis gali tapti pernelyg intensyvus. Šios žolelės ne tik nuostabiai kvepia, tačiau ir teigiamai veikia organizmą: padeda suaktyvinti smegenų veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti peršalimo simptomus.

Pipirmėtės. Šios šviežios prieskoninės žolelės – itin naudingos visiems, besirūpinantiems savo sveikata. Teigiama, kad pipirmėtės gerina virškinimą, padeda nuo pykinimo ir net menstruacijų skausmų. Jas pravartu vartoti, jei kankina galvos skausmas, užmigti neleidžia patiriamas stresas. Pipirmėtės suteikia maistui gaivaus skonio, tad šios prieskoninės žolelės itin tinka salotose, varškės sūriui, daržovių patiekalams bei desertams gardinti. Jų skonis ir kvapas gana intensyvus, aštrokas, todėl patiekalui gali užtekti vos kelių šio augalo lapelių.

pipirmėtės
Pexels.com nuotrauka

Čiobreliai. Varvanti nosis, kosulys ir paraudusi gerklė – peršalimo simptomai, kurie nuotaiką sugadinti gali kiekvienam. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių, organizmą verta stiprinti įvairiais vitaminais. Čiobreliai – vitaminų A ir C šaltinis. Juose gausu naudingų medžiagų: vario, geležies. Kulinarijoje čiobreliais gardinami mėsos patiekalai, sriubos ir įvairūs padažai. Patiekalams ši prieskoninė žolelė suteikia intensyvų aromatą. Nuo senų laikų itin vertinama tiek šviežių, tiek džiovintų čiobrelių arbata.

Parengta pagal „Publicum“ informaciją.

Norite nepraleisti svarbiausių naujienų? Prenumeruokite naujienlaiškį:

Negali skaityti?

Spausk ant garsiakalbio ir klausyk. Išklausei? Patiko? Gali prisidėti paremdamas.

Paremsiu