Tapkite mūsų partneriais, padėkite išlaikyti visiems prieinamą, nemokamą ir kokybišką žiniasklaidą. Paremti
Paremkite ir tapkite mūsų partneriais.

Vidutinis skaitymo laikas:

4 min.

Sardinija: turtinga istorija ir novatoriški tradicijų puoselėjimo būdai

Sardinija. Unsplash.com nuotrauka

Tekstas perpublikuojamas iš dienraščio „Draugas“ šeštadieninio priedo „Kultūra“ (2022 m. liepos 16 d., Nr. 28)

Daugumai žmonių, išgirdus Sardinijos pavadinimą, dažniausiai kyla vienokia ar kitokia asociacija. Vieni Sardiniją įsivaizduoja kaip puikią vietą vasaros atostogoms dėl jos saulėto dangaus, ryškaus turkio spalvos vandens ir visur plaukiojančių laivelių. Kiti pradeda galvoti apie šioje saloje gyvenančių žmonių ilgaamžiškumą, salą juosiančius aukštus kalnus ir skanų vyną. Tačiau kiek tikrosios Sardinijos istorijos iš tiesų žinome?

Visų pirma vietiniai sardiniečiai yra žinomi dėl savo mandagumo, draugiškumo ir galbūt kartais net perdėto paslaugumo. Vis dėlto toks bendravimo su kitais (ypač salos svečiais) būdas yra laikomas gilių ir senų tradicijų dalimi. Tai atsispindi ir daugybėje ištisus metus Sardinijoje vykstančių renginių ar festivalių metu.

Sardinijoje taip pat labai vertinamas maistas, kuris visuomet turi būti geras, kad ne tik vietiniai, tačiau ir salos svečiai galėtų juo mėgautis. Čia atsispindi ir dar viena sardiniečių vertybė – šeima. Šeimos vaidmuo yra esminis Sardinijos visuomenėje. Joje praktiškai kiekvieną sekmadienį šeimos ir jų draugų būriai susirenka kartu į bendrą didžiulę maisto puotą, kurioje toliau mėgaujasi gardžiu maistu ir vienas kito bendravimu. 

Gyvenimo tėkmė Sardinijoje – nepretenzinga ir ganėtinai paprasta, dauguma šalies gyventojų vis dar dirba žemės ūkio darbus, todėl ir išskirtinių turtuolių saloje nepastebima. Religijos prasme Sardinija per daug nesiskiria nuo žemyninės Italijos ir priklauso ištikimų krikščionių gretoms. Dauguma šių krikščionių yra Romos katalikai, tačiau dėl salos istorijos saloje gali būti jaučiamas ir stipriai pagoniškas tam tikrų švenčių minėjimas ar jų šventimas. Vis dėlto praktiškai visuose Sardinijos miestuose ir mažesniuose kaimeliuose bus viena ar kelios mažos koplytėlės (itališkai – chiese novenari), papuoštos Švč. Mergelės Marijos atvaizdu, o jų gretas dažnai papildo ir pro šalį keliaujantys ir šventuosius pagerbti susiruošę Italijos maldininkai. 

Svarbu atminti, kad Sardinija – senas kraštas, kurio geografinė padėtis ir besikeitę valdovai suformavo sudėtingos, originalios kultūros ir joje gyvenančios visuomenės pamatus. Todėl šiandien Sardinija yra žinoma dėl savo įstabaus meno, istorijos ir muzikos, maisto ir vyno tradicijų. Vis dėlto esminė Sardinijos kultūros dalis – stiprus tapatybės jausmas, pasididžiavimas savo šaknimis, kalba, kuri, beje, skiriasi nuo italų savo tarme.

Ilgaamžiškumas prie šių tradicijų puoselėjimo taip pat prisideda. Dėl senolių atminties perdavimo iš kartos į kartą papročiai ir įpročiai, žmonių įsipareigojimo vienas kitam, supratimo jausmas ir kitas paveldas tampa dalimi naujosios kartos, kuri vėliau tų pačių tradicijų moko ir kitus, jau jaunesnius, sardiniečius. 

Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Unsplash.com nuotrauka

Šių tradicijų svarba ypač ryški tokiuose vietiniuose festivaliuose kaip Sasario prekybos rūmų Salude ir Trigu programos renginiuose, kuriuose ne tik reklamuojami, bet ir autentiškai išgyvenami tradiciniai sardinietiški renginiai. Sardinija šiuose renginiuose taip pat pasižymi ir savo tradicine muzika, kuri yra tiek dainuojamoji, tiek instrumentinė, tačiau visos jos formos – senovinės. Geriausiai žinoma tokios muzikos forma tikriausiai būtų galima laikyti „Cantadorių“ folkloro grupes, kurios savo ryškiais pūstais kostiumais, juodomis kepurėmis ir rafinuotu įvaizdžiu periodiškai pagyvina siauras salos miesto centrų gatveles. 

Canto a Tenore – Sardinijos chorinio dainavimo stilius, turintis didelę reikšmę vietinėje tradicijoje dėl savo originalios ir autentiškos meninės išraiškos, išsivysčiusios būtent Sardinijos religinėje kultūroje. Šis dainavimas laikomas polifoniniu, kitaip tariant, kai daugiau nei keletas žmonių skirtingais balsais įsikūnija ir bando perteikti garsus, kuriuos skleidžia tokie gyvūnai kaip veršiukai, avelės, ėriukai ir kt. Tačiau giedotojai taip pat gieda ir prozos arba poezijos kūrinius, galinčius priklausyti ir šiuolaikinių kultūrų raiškos formoms, o kiti, pritariantieji, vokalai sudaro akompanimentinį chorą.

Dauguma šių giedotojų gyvena Barbadžos ir Centrinės Sardinijos dalyse. Jose netikėtai į barą užsukę turistai gali išvysti, kaip spontaniškai šie giedotojai pradeda savo „performansus“. Ši meninė išraiška laikoma unikalia ir dėl to 2005 m. buvo įtraukta į UNESCO Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo sąrašą. 

Rugpjūtį, dar kitaip žinomą kaip Italijos atostogų mėnesį, Sardinijoje muzika yra girdima dar garsiau. Šiaurinėje Sardinijos salos dalyje vyksta daugybė koncertų, tokių kaip „Musica sulle Bocche“, „Jazz&Green“. Tai projektai, ne tik skirti geram laiko praleidimui klausantis vietinės sardiniečių atliekamos muzikos, tačiau ir siekiantys sujungti skirtingas salos vietoves, kuriose yra mažiau gyventojų, o vasaros metu – mažiau turistų.

Tai projektai, kurių pagrindinė paskirtis – vykdyti „strateginės kultūros institucijos“ vaidmenį, kitaip tariant, formuoti naują turizmo modelį, kreipiant dėmesį į turistinę kultūrinę patirtį ir vietinių žmonių integraciją. Festivalių metu atliekama kokybiška ir autentiška sardiniečių muzika, siūlomi novatoriški sprendimai, atkreipiantys dėmesį į aplinkos tausojimą, gamtos grožio puoselėjimą, kuriant vadinamąjį „happeningą“. 

Žinoma, kalbant apie Sardinijos tradicijas, viena ryškiausių patirčių galėtų būti laikoma vietinė sardiniečių virtuvė. Pati virtuvė ir jos patiekalai pasižymi savo paprastumu, dauguma patiekalų gaunami iš vietinės žemės ūkio ir jūrinės veiklos. Vis dėlto vegetarai saloje labai džiūgauti negalėtų, nes žymiausi vietiniai produktai – šernienos ir kiaulienos kumpiai, dešrelės – patiekiami su alyvuogėmis ir grybais. Taip pat užsukus į Sardiniją vertėtų paragauti ir vietinių malloreddus, kurie dar yra žinomi kaip nedideli koldūnai, pagardinti sodriu dešros padažu, vadinamu alla campidanese, arba sūriu, vadinamu casu furriau.

Kepta kiauliena apskritai laikoma Sardinijos virtuvės simboliu greta sardiniškos duonos pane carasau. Gėrimų degustacijoms turistai saloje turės jau kiek daugiau pasirinkimų, tačiau labiausiai vietinių pamėgti gėrimai yra vietinis brendis, dar žinomas kaip „Filu ferru“, ir garsus raudonasis vynas „Cannonau“. Na, o populiarus deserto pasirinkimas, kuris neapvils nei mėsėdžio, nei vegetaro – Sardinijos pekorino sūris seadas arba papassini, vertinamas dėl savo brandinimo bei unikalaus skonio ir dažnai patiekiamas saldainių forma. 

„Canto a Tenore“ – Sardinijos pasididžiavimas. „Draugo“ archyvo nuotrauka
Muzikos festivalis „Musica sulle Bocche“. „Draugo“ archyvo nuotrauka
Sardinija – ilgaamžių tradicijų kraštas. „Draugo“ archyvo nuotrauka
Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Kaljaris, Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Sardinija. Unsplash.com nuotrauka
Unsplash.com nuotrauka
Unsplash.com nuotrauka

Spalio mėnesį Sardinijoje Sasario regione taip pat vyksta ir „Weekend Dei Gusti“ renginys, skirtas propaguoti vietinę gastronomijos tradiciją ir atskleisti miestui būdingą gatvės maisto kultūrą. Tai vienas svarbiausių salos renginių, skirtų žemės ūkio ir maisto produktų gamybai, Sasario teritorijai puoselėti. Šis renginys vyksta kasmet pačioje Sasario miesto širdyje, tarp įvairių alėjų, skirtingų parduotuvių, restoranų, istoriškai svarbių miesto vietovių.

Nesunku suprasti, kad ši palyginti maža sala, skalaujama Viduržemio jūros, turi labai turtingą ir unikalią kultūrą, kurią stengiasi nuolatos puoselėti ir įvairiais renginiais bei skirtingais novatoriškais sprendimais atkreipti dėmesį į jos svarbą. Sardiniečiai ne tik supranta, tačiau ir labai vertina savo tradicijas, papročius ir kasdienę veiklą, ją palaikydami nepaliauja tęsti dar ryškesnę, spalvingesnę ir garsesnę kultūrą.

Planuojant savo keliones vasaros (ir ne tik) metu vertėtų neaplenkti šios salos ir pabandyti pasinerti į jos visa aprėpiančias ilgametes tradicijas.

Įdomu? Prenumeruokite naujienlaiškį ir skaitykite mus kasdien

Svarbu!

Įsivaizduokite, vieną dieną Jus pasiekia tokia žinia –
dėl finansinių sunkumų „Bernardinai.lt“ stabdo savo veiklą.

Darome viską, kad taip neatsitiktų, bet mums reikia Jūsų pagalbos.
Paremkite dabar, kad galėtumėte skaityti „Bernardinai.lt“ ir rytoj.