2021 02 11

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

2 min.

Šiandien Lenkijoje švenčiamas riebusis ketvirtadienis

Riebusis ketvirtadienis Lenkijoje. EPA nuotrauka

Paskutinį ketvirtadienį prieš gavėnią (arba kitaip – likus 52 dienoms iki Velykų) Lenkijoje ir lenkų bendruomenėse svetur minimas riebusis ketvirtadienis. Šios dienos tradicijos itin panašios į lietuviškų Užgavėnių arba karnavalo kituose kraštuose, švenčiamo paskutinį antradienį prieš gavėnią. Prieš septynias savaites trunkantį pasninko ir susikaupimo laikotarpį norima sočiau pavalgyti, tačiau vietoje mums įprastų blynų lenkai valgo spurgas.

Anot statistikos, šią dieną kiekvienas lenkas vidutiniškai suvalgo po pusantros spurgos, tradiciškai apibarstytos cukraus pudra ir įdarytos slyvų ar abrikosų uogiene. Ši tradicija siekia dar XVI amžių, kai spurgos buvo vadintos kreple (nuo vokiško žodžio Krapfen). XVIII a. istorikas Jędrzejus Kitowiczius rašė apie modernias „purias ir lengvas“ spurgas, nepalyginamas su senovinėmis, kurios buvo tokio kietumo, jog mestos į veidą galėjo palikti mėlynę.

Riebusis ketvirtadienis Lenkijoje. EPA nuotrauka
Riebusis ketvirtadienis Lenkijoje. EPA nuotrauka

Lenkų kalboje esama nemažai posakių, skirtų būtent šiai tradicijai. Pavyzdžiui, „būti kaip spurgai svieste“ reiškia klestėti, o „to, kas per riebųjį ketvirtadienį nesuvalgys krūvos spurgų, aruodas bus tuščias, o grūdus suris pelės“.

Įprastai šią dieną Lenkijoje prie kepyklų ir parduotuvių, prekiaujančių šiais saldėsiais, nusidriekia eilės. Šiemet raginama neprarasti kūrybiškumo ir spurgas gaminti patiems.

Pagal www.culture.pl informaciją parengė Jūratė Petronienė

Riebusis ketvirtadienis Lenkijoje. EPA nuotrauka

Įdomu? Prenumeruokite naujienlaiškį ir skaitykite mus kasdien