Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Norite prisidėti prie pokyčių? Nepamirškite -> Paremti
Atsinaujiname. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų. Bet galite paremti.

2023 02 21

bernardinai.lt

Vidutinis skaitymo laikas:

3 min.

Sveikesni, vertingesni ir įdomesni blynai – ne tik Užgavėnėms

Pexels.com nuotrauka

Blynai – neatsiejamas Užgavėnių patiekalas. Deja, mitybos specialistų požiūriu, tradiciniai blynai nėra itin sveiki. Tačiau turėdami šiek tiek žinių ir drąsos paragauti ką nors nauja per Užgavėnes galėsite pasimėgauti sveikesniais, maistine prasme vertingesniais ir galbūt dar neragautais blynais. Juos, jei patiks, galėsite kepti ne tik per Užgavėnes, bet ir kada tik panorėję.

Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, visų pirma norint išsikepti sveikesnius blynus reikia rinktis vertingesnius, viso grūdo miltus, kuriuose gausu skaidulų, o kai kurių medžiagų – net 80 procentų daugiau nei įprastuose baltuose miltuose. Beje, blynus galima kepti ne tik iš viso grūdo kvietinių ar visadalių speltos miltų, bet ir iš avižinių, grikių bei kitų. Taip pat įvairių grūdų miltus galima ir maišyti vienus su kitais. Nesaldiems blynams V. Kurpienė siūlo išmėginti avinžirnių, lęšių ar žirnių miltus juos maišant su daržovėmis. Taip pat blynus galima pagražinti ir praturtinti daržovių milteliais – morkų, špinatų ar burokėlių.

V. Kurpienė pabrėžia, kad norint išsikepti sveikesnius blynus juos reikia kepti kuo žemesnėje temperatūroje, nes aukštoje skylant krakmolui susidaro onkologinių susirgimų sukeliančių medžiagų – akrilamidų. Sveikesni blynai bus, jei juos kepsime ir naudodami mažiau riebalų. Mažiausiai riebalų prireiks naudojant keptuvę su nelimpančia danga arba „čirvinių“ blynų keptuvę, arba šiek tiek riebalų įmaišant tiesiog į blynų tešlą.

Kepant žemesnėje temperatūroje galima naudoti ir įvairesnius riebalus, nes ne visi jie tinkami kepti aukštoje temperatūroje. Dietistė kepti žemoje temperatūroje labiausiai rekomenduoja šalto spaudimo aliejus – nuo kokosų iki alyvuogių – arba keptuvę galima tiesiog senoviškai patepti lašiniais.

Štai keletas sveikų, įdomesnių blynų receptų.

Moliūgų ir avižų kruopų blyneliai

Reikės: blynams: 400 g moliūgų, 1 kiaušinio, 3–4 valg. šaukštų avižinių kruopų, 1 valg. šaukšto apelsinų žievelės, 1 arbat. šaukštelio cinamono. Padažui: 40 g natūralaus jogurto, 20 g natūralių apelsinų sulčių, ciberžolių pagal skonį, agavų sirupo pagal skonį.

Gaminimas: avižų kruopas užmerkti ir palikti išbrinkti per naktį. Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio. Baltymą išplakti iki standžių putų. Moliūgą sutarkuoti burokine tarka. Įmaišyti trynį, tarkuotą apelsinų žievelę ir cinamoną. Į moliūgų masę suberti išbrinkintas avižas, gerai išmaišyti. Kartu įmaišyti išplaktą baltymą.

Kepimo skardą patepti kokosų aliejumi, išdėlioti suformuotus iš gautos masės blynų paplotėlius. Kepti iki 175  laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.

Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir patiekti su blynais.

Unsplash.com nuotrauka

Avinžirnių miltų blynai su obuoliais ir cinamonu

Reikės: 150 g avinžirnių miltų, 250 ml avižų ar kito augalinio gėrimo (pieno), 2 obuolių (jie suteiks saldumo, purumo ir suriš vietoj kiaušinio), 1 valg. šaukšto kokosų drožlių, 1 arbat. šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos pagal skonį, kokosų aliejaus kepti.

Gaminimas: sumaišyti avinžirnių miltus su augaliniu gėrimu ir palikti pastovėti. Avižos labai sutraukia drėgmę, tad netrukus masė sutirštės. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir sutarkuoti smulkia trintuve. Į tešlą suberti tarkuotus obuolius, kokosų drožles ir pagardinti druska bei cinamonu. Iš gautos masės kepti blynus įkaitintoje ir kokosų aliejumi pateptoje keptuvėje, kol šie gražiai pagels.

Tiekti su jogurtu, šviežiomis ar šaldytomis uogomis ar vaisiais.

Grikių miltų blynai su airanu

Reikės: 400 ml airano, 400 ml vandens, 400 g grikių miltų, 4 kiaušinių, žiupsnelio druskos ir cukraus.

Gaminimas: Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska. Supilti airaną ir vandenį. Berti miltus ir gerai išmaišyti. Kepti įkaitintoje vaflių keptuvėje.

Cukinijų blynai su gysločių luobelėmis ir sūdyta lašiša

Reikės: 1 jaunos cukinijos,  2 kiaušinių, 30 g sūdytos lašišos, saujos kietojo sūrio, 2 valg. šaukštų balkšvųjų gysločių sėklų luobelių.

Gaminimas: cukiniją sutarkuoti burokine tarka, pasūdyti ir palikti keletą minučių pastovėti, tada šiek tiek nusunkti skystį. Į cukinijų masę įmušti kiaušinius, suberti sutarkuotą sūrį, balkšvųjų gysločių sėklų luobeles ir išmaišyti. Kepti įkaitintoje keptuvėje su lydytu sviestu iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrus.

Patiekiant ant kiekvieno blynelio uždėti po gabaliuką lašišos.

Parengta pagal  Sulieknek.lt.

Norite nepraleisti svarbiausių naujienų? Prenumeruokite naujienlaiškį:

Atsinaujiname

Vykdome technologijų atnaujinimo darbus. Atsiprašome dėl galimų sutrikimų.

Norite prisidėti prie pokyčių?

Paremkite